Raiffeisen a discutat cu băncile planurile privind o emisiune de acţiuni cu drept de subscriere şi încă trebuie să decidă dacă va realiza această tranzacţie, susţin sursele. Banca vrea să obţină un miliard de euro, a precizat una din surse, iar alta a anunţat că Raiffeisen nu va începe vânzarea acţiunilor înainte de publicarea rezultatelor financiare din 2011, prevăzută pentru luna viitoare, transmite Agerpres.

Banca are nevoie de bani pentru a-şi majora capitalul şi pentru a-şi reface rezervele afectate de pierderile din Ungaria. Anul trecut Raiffeisen a amânat planurile privind o emisiune de acţiuni cu drept de subscriere, după ce Ungaria a anunţat un act normativ referitor la rambursarea anticipată a creditelor ipotecare în valută.
Potrivit proiectului, cetăţenii ungari cu datorii în valută vor putea să-şi ramburseze datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 236 forinţi pentru un franc elveţian şi de 288 de forinţi pentru un euro. Din cauza costurilor legate de rambursarea anticipată a creditelor ipotecare în valută, divizia Raiffeisen din Ungaria a înregistrat pierderi, iar acţiunile băncii au scăzut semnificativ la bursă.
Spre sfârşitul lunii noiembrie, acţiunile Raiffeisen International Bank (RIB) s-au prăbuşit către un minim de circa 14 euro. Chiar dacă azi acestea scădeau cu 2,2%, până la 28,35 euro, nivelul din prezent este cu 100% peste cel din noiembrie, ceea ce semnalează revenirea puternică a interesului pentru aceste titluri. Valoarea de piaţă a RIB este de circa 5,67 miliarde euro.
Ingrid Krenn-Ditz, purtător de cuvânt al Raiffeisen, a afirmat că vânzarea acţiunilor ar putea reprezenta o opţiune posibilă pentru bancă, în funcţie de evoluţia pieţelor.
Nevoi de capitalizare

Raiffeisen, al treilea mare creditor din Europa de Est, are nevoie de o majorare a capitalului de 2,1 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) pentru a ajunge la un indicator de capital core Tier-1 de 9% până la 30 iunie 2012, conform datelor EBA – Autoritatea Bancară Europeană.

Grupul bancar austriac a anunţat recent că per total va genera trei miliarde de euro fără a apela la nici un ajutor de la stat, peste cei 2,1 miliarde de euro solicitaţi de EBA, şi echivalentul unui indicator de capital core Tier-1 de 9,4% în trimestrul doi din acest an.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat luna trecută că încercările marilor bănci austriece, prezente şi în România, de a îndeplini cerinţele de capital ale Autorităţii Bancare Europene (EBA) până la mijlocul lui 2012 ar putea avea consecinţe negative pentru operaţiunile lor din Europa Centrală şi de Est (CEE). Deşi Fitch nu se aşteaptă ca băncile austriece să se retragă din Europa Centrală şi de Est, anunţurile băncilor că au intenţia de a-şi reduce expunerea pe unele din statele din CEE şi să crească doar prudent în altele ar putea deteriora mediul operaţional şi aşa fragil în multe state din regiune.
Un nou acord Viena

Potrivit Fitch, recent lansata Iniţiativa Viena 2 încearcă să soluţioneze acest conflict potenţial prin coordonarea proiectelor de reglementare din ţările CEE cu cele din ţările occidentale unde se află sediul băncilor. Unul din obiectivele iniţiativei Viena 2 este să se asigure că autorităţile din ţările unde se află sediul central al băncii iau în considerare impactul pe care l-ar putea avea măsurile de reglementare asupra ţărilor din CEE.

Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a cerut băncilor europene să-şi consolideze capitalul pentru a putea face faţă mai bine pierderilor care ar putea apărea de pe urma obligaţiunilor guvernamentale. Până la finele lunii iunie 2012, principalele bănci europene trebuie să ajungă la un indicator de capital core Tier-1 de 9%.