”Negocierea cu Hidroelectrica se află într-un stadiu avansat. Renegocierea preţului şi asumarea unor riscuri suplimentare pot fi supuse negocierii. Totodată, vom fi de acord să desecretizăm contractul, însă noi suntem într-o piaţa concurenţială, iar desecretizarea ne va afecta. Întrebarea care se pune este cine va suporta daunele concurenţiale”, a punctat Năstase.
Referindu-se la alte două cerinţe ale FMI, legate de o renegociere a duratei contractului cu Hidroelectrica şi a cantităţilor de energie, oficialii Alro au lăsat să se înţeleagă că nu ar fi de acord cu astfel de ajustări.
„Nu ne dorim diminuarea cantităţilor pentru că noi suntem o societate de producţie, iar reducerea cantităţilor ar duce la scăderea producţiei. Nu ne considerăm în categoria băieţilor deştepţi, suntem un producător industrial cu trei societăţi şi 3.000 de oameni angajaţi direct, iar alţi 30.000 de oameni depind în direct de noi”, a mai spus Marian Năstase.
Potrivit acestuia, în prezent, contractul cu Hidroelectrica a fost pus la dispoziţia Comisiei Europene, nu şi a FMI, însă dacă reprezentanţii Fondului o vor cere, atunci se vor conforma.
Alro Slatin este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est. În 2011 a înregistrat un profit net preliminar de 230 de milioane de lei, cu 44% mai mare faţă de cel obţinut în anul anterior, de 159,78 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Compania a raportat o cifră de afaceri preliminară de 2,24 miliarde de lei, în crestere faţă de 1,81 miliarde de lei în 2010, ca urmare a condiţiilor favorabile de piaţă din primele nouă luni ale acestui an.