Acest fapt a creat un blocaj în sistem, pentru că cel mai adesea, profesorii nu mai acceptau plata cu ora și trebuiau să fie înlocuiți, în condițiile în care in universități există un mare deficit de personal.

De aceea, Camera Deputaţilor a adoptat tacit o iniţiativă legislativă de modificare a Legii educaţiei, care prevede că personalul didactic şi de cercetare se pensionează la sfârşitul anului universitar în care împlineşte 65 de ani. Inițiatorii au considerat că pensionarea cadrelor didactice în timpul anului universitar ar conduce la un blocaj în sistem, motiv pentru care aceasta ar trebui amânată. Proiectul este iniţiat de deputaţii Mircea Giurgiu (independent), Tudor Ciuhodaru (progresist), Amet Aledin (minorităţile naţionale) şi Petru Movilă (PDL). Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor deoarece termenul pentru dezbatere şi vot final stabilit pentru 19 februarie a fost depăşit.  Senatul este for decizional cu acest proiect de lege.
Politehnica, campioană la profesori pensionaţi
Fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, declara acum un an că aproximativ un sfert dintre profesorii universitari au peste 70 de ani. "Este foarte greu sa fim credibili atunci cand peste 20% dintre profesorii care sunt in universitatile noastre au depasit uneori cu mult varsta de pensionare", recunoștea atunci fostul ministru.

Universitatea cu cei mai multi profesori cu varste de peste 70 de ani este Politehnica din Bucuresti, urmată de Universitatea de Medicină Carol Davila. Puțin sub 100 de profesori pensionați lucrează încă la Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice și la Universitatea Tehnică din Iași.