Pe locul doi, devansând serviciile medicale, energia și telecomunicațiile, se află serviciile imobiliare, 30% dintre cei care au participat la studiu fiind de acord cu acest lucru.

Totodată, din punct de vedere al unei potențiale schimbări strategice a companiilor în care activează, membrii IAA și-au împărțit în mod egal voturile, respectiv 50% intenționează să abordeze noi direcții anul acesta, în timp ce cealaltă jumătate își va menține strategia economică aleasă.

”Acest context economic este favorabil companiei în care lucrez și nu ne vom schimba direcția strategică, una dintre oportunități fiind reprezentată de creșterea numărului de clienți”, spune Andrei Stamatian, Prim Vice Președinte CEC Bank.

Mediu politic instabil, risc pentru creșterea economică.

Pe de altă parte, conform aceluiași studiu, 37% dintre participanți au menționat mediul politic instabil ca factor principal de risc, ce poate genera decizii populiste în perioada electorală sau politici economice guvernamentale prociclice, cauzând astfel derapaje inflaționiste.

Factorul de pe locul secund ocupă ponderea de 31% și este reprezentat de o posibilă deteriorare a climatului economic în UE, strâns corelată cu prăbușirea euro, scăderea exporturilor, criza din Europa și riscurile politice din țările emergente. De asemenea, 19% dintre cei chestionați au prezentat ca factor de risc dezechilibre economice naționale determinate de creșterea taxelor, a inflației, criza lichidităților, volatilitatea cursului valutar, impactul puternic al crizei asupra băncilor străine prezente în România.

”Principalii factori de risc pentru o creștere economică sustenabilă sunt reducerea exporturilor, urmată îndeaproape de deciziile populiste într-o perioadă electorală”, subliniază Alexandru Ghiță, președinte Educativa Grup.

România a fost puternic afectată de contextul economic actual și resimte orice schimbări petrecute într-un cadru internațional, ca urmare a unei economii fragile, afectată de măsuri tot mai convenționale. Astfel, în sectorul serviciilor financiare contextul provocator a fost redat de incidentele de plată prezente într-un număr mare și datorate schimbării strategice a clienților din sectorul bancar; ieșirilor de pe piață a unor jucători principali, o atenție sporită acordată prețului, comparativ perioadei anterioare și consolidările bancare susținute de fuziuni și achiziții.

”Multe companii au redus sau chiar eliminat bugetul alocat consultanței externe, concentrăndu-se doar pe o parte a ecuației (reducerea costurilor), însă pierzând din vedere potențialul de creștere a veniturilor oferit de inovație”, este de părere Ioan Carpus, Managing Partner Six Paths Consulting. În acest context, 50% dintre respondenții sondajului împărtășesc o viziune optimistă și susțin perspectiva unei creșteri economice situată în intervalul de până la 1,5%.

INSEAD Alumni Association România (IAA Romania) reprezintă organizația absolvenților INSEAD din România, creată cu scopul de a stabili o legătură între toți absolvenții INSEAD de pe piața locală. Cu trei campusuri, în Europa (Franța), Asia (Singapore) și Orientul Mijlociu (Abu Dhabi), INSEAD este una dintre cele mai mari școli de business din lume, reunind oameni, culturi și idei care transformă organizații.