Unde au fost cele mai multe falimente din România?

Peste jumătate din totalul falimentelor în 2011 au fost în domeniile comerțului cu amănuntul, distribuției și construcțiilor, potrivit unui studiu realizat de Coface România.

Numărul falimentelor înregistrate în 2011 a crescut cu 4,42% față de 2010, când s-au înregistrat 21.692 de dosare de insolvență. Primele trei poziții ale clasamentului – comerț cu ridicata, comerț cu amănuntul și construcții – rămân neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative și concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvențe înregistrate în 2011, respectiv 55%.
În studiul realizat de Coface au fost luate în considerare firme care și-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară și firme pentru care a fost închisă procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri. La finalul lui 2011, un total de 22.650 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvență.
Așadar, similar studiilor precedente privind situația insolvențelor, situația anului 2011 nu aduce surprize majore în ceea ce privește primele 10 sectoare, acestea înregistrând cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență si rămânand neschimbate ca poziție. Astfel, comerțul cu amănuntul revine pe prima poziție, confirmându-se astfel persistența dificulăților de ordin financiar cu care se confruntă firmele din acest sector, din cauza orientării într-o ușoară scădere a pieței de consum către hypermarketuri și retaileri.
Construcțiile, în top 3 cu cele mai multe insolvențe
Construcțiile întregesc topul primelor trei sectoare cu cele mai multe insolvențe, ocupând poziția a treia în clasament. Acest sector a înregistrat o creștere constantă a numărului de insolvențe, astfel că numărul firmelor aflate în imposibilitate de a-și acoperi datoriile curente a crescut de două ori comparativ cu soldul înregistrat la sfârșitul anului 2008 (când au fost semnalate 1.666 de insolvențe).
De asemenea, domeniul transporturilor înregistrează un număr foarte ridicat de cereri de insolvență (1596), poziționându-se, ca și la sfârșitul lui 2009, pe locul patru în clasament. Aflate într-o strânsă legătură cu nivelul de dezvoltare al industriei, transporturile din România au cunoscut în ultimii ani o deteriorare constantă a performanțelor financiare, urcând aptru poziții în acest clasament, comparativ cu 2007.
Totodată, companiile care au prestat servicii conexe întreprinderilor au cunoscut o înrăutățire continuă a situațiilor financiare, pe fondul scăderii cererii și a presiunii asupra prețurilor oferite, exercitate de către clienți.
Potrivit aceluiași studiu, sectoarele cu cele mai agresive creșteri procentuale ale firmelor aflate în diverse stadii de insolvență sunt: tranzacțiile imobiliare (+25,41%), industria de mașini și echipamente (+25,73%); poștă și telecomunicații (+20,86%); sănătate și asistență socială (+20,00%).
La polul opus, singurele excepții, unde numărul de insolvențe a scăzut în 2011 comparativ cu 2010, sunt ”fabricarea lemnului și a produselor din lemn”, ”fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte” și ”industria metalurgică”. 
Cele mai afectate județe: Arges, Prahova, Hunedoara și Giurgiu
 
Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență pentru 2011 a suferit, în linie cu variațiile similare din trecut pe acest indicator, modificări importante față de situația existentă la sfărșitul anului 2010. Din primele zece județe ca număr de insolvențe înregistrate la finele anului trecut, șase se regăsesc și în topul primelor zece de la sfârșitul anului anterior.
Așadar, județele care nu și-au păstrat pozițiile în top 10 comparativ cu anul anterior, înregistrând astfel o evoluție descrescătoare a numărului insolvențelor sunt Bihor, Timiș, Iași și Galați, locul acestora fiind ocupat de Argeș, Prahova, Hunedoara și Giurgiu.
Județele care au înregistrat o creștere masivă a insolvențelor sunt Giurgiu (triplare a numărului de insolvențe pe sold, de la 203 în 2010 la 754 în 2011), Bistrița-Năsăud, Sălaj, Dâmbovița, Ialomița, acestea din urmă înregistrând o dublare a insolvențelor pe sold.
”În ciuda creșterii economice din 2011, falimentele au crescut față de 2010, ceea ce arată că în economia reală criza a continuat să facă victime în rândul companiilor slăbite de recesiunea din 2009 și 2010 și a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul patru al anului trecut, precum și primele două luni din 2012 indică o înrăutățire accentuată a comportamentului de plată al companiilor, cu un număr dublu de întârzieri la plată și arierate în creștere”, a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia. Din această cauză, numărul insolvențelor ar putea crește și în 2012.