Companiile mari au ieșit cel mai repede din criză, dovadă fiind rezultatele financiare înregistrate anul trecut. Cele mici sunt încă predispuse la pierderi, dar și acestea par să se îndrepte către zona pozitivă. Iar cifrele raportate de către societățile listate la bursă sunt un bun exemplu al acestei situații.
Cifra cumulată de afaceri a celor 72 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB) care au raportat deja rezultatele a crescut, anul trecut, cu aproape 18% față de 2010, ajungând până la 80,1 miliarde lei; este inclusă și OMV Petrom, care a „participat“ cu venituri totale de 22,6 miliarde lei.
Două treimi din cele 72 de socie­tăți, adică 48 de companii, au raportat venituri în creștere față de 2010, în timp ce profiturile cumulate au crescut cu 62%. De altfel, dintre cele zece companii din indicele BET, adică cele mai importante zece societăți listate (dar nu SIF-uri), doar Broker a înregistrat pierderi.
Profit-record la Petrom
Știrea săptămânii a fost, fără îndoială, rezultatele OMV Petrom. Cea mai mare companie din România, cu o ca­pi­­talizare de 5,34 miliarde euro, a înregistrat o cifră de afaceri de 5,33 miliarde euro, în creștere cu 21% față de 2010, și apropiată de cea din 2008, de 5,4 miliarde euro. Profitul operațional s-a ridicat la 1,23 miliarde euro, în urcare cu 74%, iar profitul net a fost un record de 886,5 milioane euro, în creștere cu 72% față de anul anterior. „Acesta este rezultatul eforturilor investiționale considerabile, al managementului eficient, dar și al pre­țurilor favorabile ale țițeiului“, spune Mariana Gheorghe, director general al OMV Petrom.
Compania ar fi atins chiar un miliard de euro ca profit net dacă nu ar fi fost nevoită să provizioneze circa 120 milioane euro pentru amenda primită, anul trecut, de la Consiliul Concurenței (și contestată în instanță).
Prețul mediu al țițeiului Ural de anul trecut a fost de 109,6 dolari pe baril, în creștere cu 40% față de 2010. La nivelul grupului Petrom, prețul me­diu realizat a fost de 93,3 dolari pe baril, valoarea mai redusă fiind determinată de instrumentele de acoperire a riscului utilizate. Costurile de producție ale grupului au scăzut cu 3%, până la 16,22 dolari pe BEP (barili echivalent petrol), în timp ce costurile de producție din România s-au diminuat cu 1%, până la 15,85 dolari pe BEP. Producția totală de țiței, gaze și condensat din România a fost de 63,41 milioane BEP, la fel ca în 2010.
Câștiguri mari în sectorul financiar
Printre celelalte sectoare, un profit net consistent s-a făcut remarcat la Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, respectiv 110 milioane euro, la venituri totale de 5,1 miliarde euro. Cu acest profit, BRD a fost campioana sistemului bancar, anul trecut fiind foarte slab pentru BCR, cea mai mare bancă din sistem, care a consemnat pierderi de 327 milioane lei (77 milioane euro), rezultat care a cântărit greu în balanța întregului sistem bancar autohton (care a încheiat 2011 cu un minus de puțin peste 100 milioane euro).  
În sectorul financiar se află și Fon­dul Proprietatea, care a obținut un profit net de 128 milioane euro, la ve­nituri de 146 milioane euro. Se poate observă că au mers foarte bine societățile din zona financiară și din cea de utilități, unde întâlnim și monopoluri. Transgaz Mediaș și-a majorat ușor profitul net, cu 4% până la 92,5 milioane euro, la venituri totale de 346 milioane euro, cu 6,5% mai mari decât cele din 2010.
Producătorul de îngrășăminte Azomureș este, de asemenea, un bun exemplu de profit net mult mai mare decât cel din anul precedent. Azomureș a consemnat venituri toale de 447 milioane euro și un profit net de 81,6 milioane euro, în creștere de la 37 milioane euro în 2010. Evident, rezultatele financiare pozitive au dus și la creșteri imediate la cota bursei, indicele Bet având o creștere de 6,8% de la începutul anului.