Potrivit Financial Times, demiterile marchează o încercare rară de a combate corupţia, privită ca un obstacol important în atragerea de investiţii străine directe în Grecia. ”Vom deşira acest pulover tricotat al corupţiei”, a declarat Anna Diamantopoulou, fost comisar european, numită în funcţia de ministru al dezvoltării săptămâna trecută, după o remaniere a cabinetului.
Potrivit acesteia, întreg personalul departamentului de investiţii va fi înlocuit imediat, iar conturile lor bancare vor fi examinate de poliția financiară SDOE.
”O prioritate absolută pentru Grecia este de a crea un mediu prietenos cu afacerile pentru investitori”, a spus Anna Diamantopoulou. Ea a promis că va contacta companii individuale, multe dintre ele germane, pentru a le ajuta să depăşească problemele legate de birocraţia din Grecia.
Măsurile anticorupţie ale acesteia au coincis cu primele rezultate încurajatoare din efortul de a remedia sistemul de colectare a impozitelor din Grecia. Guvernul a colectat sub un miliard de euro în returnări de taxe anul trecut, mai mult decât dublul obiectivului său, conform unui nou raport publicat de grupul de lucru înfiinţat de Uniunea Europeană pentru a ajuta ţara să-şi revizuiască economia.
Remedierea sistemului de colectare a impozitelor s-a dovedit a fi una dintre priorităţile de top ale sale. Grecia se confruntă cu impozite neachitate estimate la 60 miliarde de euro, potrivit grupului de lucru, dintre care ar putea fi colectate 8 miliarde de euro.
Totodată, în al doilea raport al său trimestrial, grupul de lucru a cerut progrese mai mari în combaterea evaziunii fiscale practicată de persoane bogate şi corporaţii mari.
Raportul a dezvăluit că această campanie de a stimula mai multă creditare bancară către companii greceşti lipsite de lichiditate a demarat cu greu anul trecut. Din cele aproximativ 1,3 miliarde de euro din cadrul proiectelor de sprijinire a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, numai 11 milioane de euro au fost plătite în 2011.
De asemenea, o problemă avută în vedere este de a utiliza banii UE destinaţi dezvoltării pentru a garanta credite până la 500 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru băncile greceşti care, la rândul lor, să împrumute bani întreprinderilor mici.
Grecia ia măsuri severe împotriva corupţiei
16 martie 2012, 15:09
Ultima modificare în 16 martie 2012, 17:09
Peste 100 de funcţionari publici implicaţi în acordarea de finanţări pentru investiţii au fost demiși joi de guvernul grec, după ce doi oficiali au fost arestați pentru luare de mită.
Etichete: criza,
grecia,
masuri,
mita,
sever
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook