Oferta secundară de acțiuni a Transelectrica, prin care statul român încearcă să vândă un pachet de 15% din capitalul social al companiei, a început pe 14 martie, iar ultima zi de subscriere este 27 martie. Este prima societate pe care statul o scoate la vânzare după eșecul cu OMV Petrom de anul trecut, iar un lucru important care reiese din prospectul de ofertă este că vânzătorul și intermediarii au învățat din greșelile anterioare.
Prețul minim din ofertă, de 14,9 lei, este sub cel din oferta inițială din 2006, acțiunea fiind atunci vândută cu 16,8 lei, iar oferta, suprasubcrisă de șase ori. Din păcate pentru Transelectrica și pentru acționarii săi, compania a performat sub așteptări în ultimii ani, ceea ce a dus și la o evoluție negativă a cotației. În prezent, titlurile TEL se tranzacționează la 16,3 lei, mult sub cotația din prima jumătate a anului trecut, când au atins un maxim de 23,5 lei. Ceea ce ne arată că există un potențial semnificativ de creștere.
Necesar mare de investiții în rețea
Investitorii pot achiziționa din oferta publică acțiuni cu o reducere de până la 10% față de prețul din piață. Prețul final depinde însă de subscrieri, mai ales de valoarea acestora. În primele două zile de la lansare au fost emise cereri echivalente cu 3,15% din oferta totală, mai exact 2,86% din partea oferită investitorilor mari (cărora li se adresează 90% din ofertă) și 5,7% din cea pentru investitorii mici (care au 10%). Majoritatea subscrierilor s-au făcut la prețul minim.
O schimbare față de Petrom este și transparența subscrierilor. Astfel, doritorii vor putea vedea exact cât din ofertă s-a cerut și la ce preț, astfel încât să poată obține pachetul dorit. Problema este dacă investiția e suficient de atrăgătoare pentru a fi efectuată. Transelectrica a înregistrat, anul trecut, un profit net de 90,3 milioane lei, mult peste cel din 2010, de 9,5 milioane lei, dar încă sub potențial. Raportat la cifra de afaceri netă de 2,9 miliarde lei, profitul indică o marjă de circa 3%, insuficientă pentru nivelul de investiții necesar. Numai în 2012 Transelectrica are programate investiții în rețeaua de transport de 600 milioane lei. Societatea deține o poziție de monopol în transportul de electricitate, ceea ce îi conferă siguranță pentru viitor. Mai mult, ANRE a și aprobat planul de liberalizare a prețului energiei electrice, care, teoretic, va ajuta compania. Chiar și așa însă, succesul ofertei ar putea veni din valoarea totală redusă, de circa 40 mil. euro. _
Ne aşteptăm ca oferta să fie un succes, deoarece compania este cunoscută şi are un istoric la bursă, fiind listată din 2006.
Octavian Lohan, director general Transelectrica