Un grup de cercetători de la Universitatea Clarkson din SUA a reuşit să obţină curent electric de la melci. Autorii experimentului cred că melcii pot deveni senzori mobili pentru măsurarea parametrilor externi, scrie portalul Nature News, citat de Agerpres.
Experimentul a folosit câteva zeci de melci, cărora le-au fost implantate celule de biocombustibil care funcţionează pe baza oxidării glucozei conţinute în hemolymph, reuşind să înmagazineze energia electrică.
În jur de 7,45 de microwaţi s-au obţinut de la fiecare melc în primele 45 de minute, după care puterea a scăzut până la 1,5 mW, din cauza epuizării zahărului în apropierea suprafeţei electrodului. Melcii au continuat să se mişte şi să se alimenteze, de aceea au restabilit relativ repede nivelul de glucoză în hemolymph. Astfel, la o putere mică (în medie – aproximativ 0,16 mW) o astfel de entitate biologică ar putea lucra foarte mult timp.
La fel ca viermii şi insectele, melcii ar putea fi utili ca senzori wireless care transmit despre parametrii exteriori. Cercetările continuă cu finanţare de la Departamentul Apărării al SUA, care s-a arătat interesat de această cercetare.