"Aceste înţelegeri anticoncurenţiale, considerate încălcări grave ale legislaţiei concurenţei, au avut ca obiect restrângerea concurenţei prin izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului pe alte pieţe, inclusiv în cadrul pieţei comune. Implicarea distribuitorilor în activităţi de export nu conduce la riscul unei aprovizionări necorespunzătoare a pieţei româneşti deoarece, conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii angro au obligaţia de a satisface cu prioritate şi în mod satisfăcător cerinţele pieţei din România”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedinele Consiliului Concurenţei.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei arată astfel:

Bayer – 7,25 milioane lei

Sintofarm – 63.000 lei

Mediplus – 11,74 milioane lei

Polisano – 3,75 milioane lei

Relad – 1,58 milioane lei

Farmexim
– 4,85 milioane lei

Farmexpert – 10,99 milioane lei

Fildas – 5,82 milioane lei

Montero – 75.000 lei

ADM – 3,97 milioane lei  

Pharmafarm
– 1,38 milioane lei

Investigaţia privind interzicerea exportului de produse Bayer şi Sintofarm a fost declanşată de Consiliul Concurenţei, din oficiu, în septembrie 2009.

Consiliul Concurenţei a mai finalizat şi investigaţia privind o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de către membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), însă fără a aplica sancţiuni. Investigatia a fost declanşată în luna octombrie 2008. ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrările de medicamente către spitale şi farmacii. Decizia se datora refuzului Ministerului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor, în funcţie de evoluţia cursului valutar.

“Am avertizat reprezentanţii celor două asociaţii că operatorii economici concurenţi trebuie să îşi desfăşoare activitatile în mod independent şi ca urmare îi vom monitoriza cu mare atenţie pentru a vedea dacă respectă regulile de concurenţă”, a declarat preşedinele Consiliului Concurenţei.

În 2011, Consiliul Concurenţei a finalizat mai multe investigaţii în domeniul farmaceutic, valoarea amenzilor aplicate fiind de 14 milioane euro (60 milioane de lei). Bayer şi distribuitorii acesteia, de pildă, au fost amendaţi cu 12 mil. euro în 2011 pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale.