Băncile comerciale au început să se comporte, la stabilirea dobânzilor la depozite, ca în 2009, anul de vârf al crizei financiare în România. Atunci, dobânzile la depozitele în euro au ajuns la cel mai ridicat nivel din istoria recentă a sistemului nostru bancar.
Acum însă, am putea asista la acea tendință de care bancherii vorbeau la sfârșitul lui 2011, de egalizare a dobânzilor la lei cu cele la euro. De fapt, ei se refereau la egalizarea ecartului dintre dobânzile la credite şi cele la depozite pentru cele două valute. De obicei, prima mișcare de dobândă se înregistrează pe depozite, și abia apoi pe credite.
Astfel, dobânzile la depozite au ajuns să aibă niveluri asemănătoare pentru cele două monede. Puține bănci mai țin încă leul remunerat la un nivel de 7%, dar tendința este clar de descreștere, în timp ce euro a ajuns să obţină bonificaţii de 3%-4% și chiar 5% la unele bănci sau în cadrul unor promoții bancare. În acest context, în ce monedă ne păstrăm economiile: lei sau euro?
„Concurenţa pe piață este mult mai mare în cazul euro, unde există şi contrapartidă în cererea de creditare, dar şi nevoi mai ridicate ale instituţiilor de credit de a-şi înlocui liniile  de finanţare de la băncile-mamă“, spune Marius Istrati, șef dezvoltare produse retail Volksbank. El arată că, în timp ce presiunea pe dobânzile la lei este de scădere, cele în euro ar putea rămâne cel puțin la același nivel la care sunt acum.   
„În condițiile în care riscurile de depreciere a leului sunt reduse, randamentele depozitelor în lei ar trebui să fie mai mari. Pe de altă parte, decizia de plasament într-o monedă sau alta nu este influențată exclusiv de nivelul randamentului mediu așteptat. Ea depinde și de riscul implicat de plasament, și de alte circumstanțe“, spume Nicolae Covrig, analist financiar la Direcția de Cercetare Economică și Sectorială, Raiffeisen Bank.
Randament cel puțin egal la euro și leu
Un calcul simplu arată că, economi­sind în euro, într-un depozit la o bancă unde se oferă o dobândă de 4,8% sau 5% la euro, timp de trei luni, câștigi mai mult decât dacă ții aceeași sumă în lei, la un depozit remunerat cu o dobândă de 5,5% sau 5%.
În echivalent lei, câștigul la depozitul în euro (în funcție și de comisioanele băncii) poate fi cu 10%-30% mai mare decât cel obținut în lei, cu condiția să nu avem o apreciere masivă a leului în această perioadă. Mai mult, dacă luăm în calcul o dobândă mai mică la depozitul în euro, de 3,25% de exemplu, și o comparăm cu una de 5,5% în lei, randamentul poate fi de același nivel.
În concluzie, dacă nu avem variații mari pe curs timp de trei luni, dobânzile ridicate la euro pot aduce un randament superior celor în lei pe termen scurt, în viitorul apropiat.

4%-5% este intervalul mediu de dobândă pe sistemul bancar atât pentru depozitele în lei, cât și pentru cele în euro

Dobânzile la euro au șanse să rămână la același nivel sau chiar să crească în viitor, în timp ce pe leu există o presiune în sensul scăderii dobânzilor.
Marius Istrati, șef produse retail, Volksbank.

Deponenții care urmăresc realizarea unor investiții în valută pot decide să acopere riscul valutar menținând resursele disponibile tot în valută. Nicolae Covrig, analist financiar, Raiffeisen Bank.