Fondul Proprietatea şi-a schimbat logo-ul, nemaifiind al proprietarilor, ci al străinilor

Începând de ieri, Fondul Proprietatea are un nou logo şi un nou site, prin care nu mai face referire că "este al proprietarilor" (cei deposedaţi abuziv de comunişti - n.r.), schimbarea fiind în linie cu noua realitate - Fondul Proprietatea este al străinilor, care au ajuns să controleze peste jumătate din totalul acţiunilor.

capital a scris încă de anul trecut că Fondul Proprietatea este pe cale să devină al străinilor, ceea ce făcea mesajul de sub logo  – "este al proprietarilor" – să nu mai fie de actualitate. Ieri s-a corectat această raportare la realitate.

Noul logo îl puteţi vizualiza pe noul site fondulproprietatea.ro, cu o prezentare modernă şi mai bine structurat, având încorporată şi o secţiune privind blogul lui Mark Mobius, şeful Franklin Templeton pentru pieţe emergente.

Conform celor mai recente raportări, investitorii străini au ajuns să deţină 56,73% din capitalul social, în vreme ce acţionarii persoane fizice române, nu neapărat toţi foşti proprietari, au coborât la o deţinere de numai 31,59%. Restul acţiunilor sunt deşinute de investori instituţionali români (9,885%), statul controlând un pachet insignifiant, de nuami 0,004%.

Cei mai mari acţionari sunt americanii de la fondul de hedging Elliott Associates (cu 14,1%), urmaţi britanicii de la City of London (7,21%).

Graţie eforturilor deosebite de promovare a Fondului Proprietatea de către cei de la Franklin Templeton, străinii au achiziţionat masiv acţiuni FP odată cu listarea acestuia în ianuarie 2011.

La finele lunii ianuarie 2011, acţionarii străini deţineau 25,4% din capitalul social al Fondului, cel mai mare acţionar de atunci fiind Ministerul Finanţelor, cu 36,79%.

Asta înseamnă că de la listare şi până în prezent, străinii au cumpărat peste o treime din capitalul Fondului, un număr semnificativ de acţiuni fiind transferate exact pe finalul lunii ianuarie 2011, primele zile de tranzacţionare pe BVB.
Marele regret pentru acţionarii care au primit acţiuni la Fond până la listare este că au fost despăgubiţi la valoarea nominală, iar bursa nu le-a oferit decât un preţ cu circa jumătate mai mic.
Din cauza acestei deprecieri pe fondul tărăgănării listării sub guvernul Tăriceanu, mute voci spun că o soluţie mai potrivită era despăgubirea prin obligaţiuni de stat, care i-ar fi ferit de fluctuaţiile mari ale bursei.