Bursa de Valori București a crescut surprinzător de mult în primul trimestru. Perspectivele de la începutul anului nu erau atât de optimiste față de evoluția titlurilor listate, în special din cauza spectrului de reintrare în recesiune tehnică și a situației negative de pe piețele externe.
Drept pentru care situarea României pe locul al treilea în lume, după creșterea pieței de capital din primul trimestru, este cu atât mai neașteptată. În clasament am fost depășiți de Venezuela, cu o creștere de 70,7% și de Vietnam, cu 25,1%. Indicele BET al BVB, care urmărește cele mai importante zece companii listate s-a apreciat cu aproape 24% în primele trei luni, în timp ce bursa în ansamblu, prin indicele compozit BET-C a urcat cu 17,5%.
Chiar și după aceste creșteri, BVB mai are încă de recuperat înainte de a ajunge la cotațiile de la începutul anului trecut. „Aprecierile de anul acesta nu au fost suficiente pentru alinierea evoluțiilor indicilor autohtoni pe ultimele 12 luni la cele ale indicilor externi“, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest, care arată că, față de martie 2011, indicii BVB au scăderi între 9,7% în cazul BET și 16,95% în cazul ROTX.
Bursa depinde de „sentimentul“ pieței
Practic, BVB mai are de recuperat, însă nu se știe cât „combustibil“ mai are pentru revenire. Mai ales în condițiile în care martie a fost o lună de stagnare sau de ușoară depreciere pentru indici. BET a reușit să crească 0,79% luna trecută, dar BET-FI, indicele SIF-urilor și al Fondului Proprietatea, a scăzut cu 4,3%, iar BET-C cu 1,6%. Continuă raliul sau începe deprecierea?
„Atât tabloul indicatorilor fundamentali, cât și comportamentul piețelor contribuie la o per-formanță solidă constantă. Ciclul global de afaceri a trecut de la o perioadă de încetinire economică la una de redresare, în timp de cotațiile rămân atractive, iar sentimentul și momentul generează semnale pozitive“, se arată în raportul al ING Investment Management.
Asistăm, de la începutul anului, la o modificare a sentimentului investitorilor. Și în 2011 prima parte a anului a fost dominată de creșteri pe piețele de capital, aprecieri care nu au rezistat în momentul declanșării crizei datoriilor suverane. Schimbarea sentimentului piețelor este un lucru greu de analizat și argumentat, deoarece nu se bazează pe cifre exacte.
Cel mai bun exemplu este sondajul IMAS, din care reiese că, în martie, 78,6% dintre români consideră că economia se îndreaptă într-o direcție greșită. Însă procentajul este cu zece puncte procentuale mai mic decât cel din februarie, schimbarea de optică fiind provocată de instalarea noului premier. S-a modificat semnificativ starea economiei în ultima lună? Nu, mai ales că ne pregătim de o recesiune tehnică. Dar „sentimentul“ nu se ghidează doar după cifre. La fel se întâmplă și pe piața de capital, unde senzația sau impresia că evoluția va fi pozitivă în viitor convinge investitorii să cumpere. Mai mult, piața acționează ca un întreg, de aceea observăm perioade de creștere sau scădere generalizate, dar inexplicabile fundamental.
Bani există, trebuie atrași în piață
Bursa, în prezent, rămâne într-o zonă pozitivă atât în România, cât și pe extern. Perioada de stagnare poate fi observată în lichiditate, intrările în piață fiind relativ mici. „Aceasta înseamnă că există o cantitate mare de capital inactiv, care poate fi pus la muncă. Atâta timp cât piețele continuă să crească, anticipăm că investitorii poziționați defensiv vor fi convinși să introducă în portofoliile lor investiții mai riscante, cum sunt acțiunile“, mai arată raportul ING.
Mai mult chiar, piața de la București se află în acest moment pe un val pozitiv, generat de succesul ofertei secundare de la Transelectrica. În cadrul căreia vânzătorul, adică statul român, a venit cu o reducere reală față de prețul de tranzacționare, semn că a învățat ceva din eșecul OMV Petrom de anul trecut. „Oferta aceasta a înregistrat un prim succes în cadrul programului statului și va fi un promotor pentru cele ce urmează. Tot de aici, înțelegem că statul este dispus să acorde un discount. Atâta timp cât contextul de piață nu se va înrăutăți, ne putem aștepta ca anul acesta să asistăm la un șir de oferte de vânzare din partea statului încheiate cu succes“, spune Simion Tihon, broker la Prime Transection.
Apar, astfel, câteva oportunități, legate de companiile de stat care urmează să fie listate. Prima este Hidroelectrica, unde a fost stabilit deja consorțiul de intermediere a ofertei, consorțiu condus de BRD și din care va face parte și Citigroup și Intercapital Invest. Oferta publică inițială va fi, în acest caz, de valoare mare. Compania este evaluată între 2,8 miliarde euro și 3,9 miliarde euro, ceea ce înseamnă că pachetul de 12,45% dintre acțiuni ce va fi vândut pentru o sumă de peste 300 milioane euro.
Deși profitul net al Hidroelectrica a scăzut drastic anul trecut, la 15,7 milioane lei de la 292 milioane lei în 2010, iar cifra de afaceri s-a diminuat de la 3,27 miliarde lei până la 3 miliarde lei, producătorul de energie electrică rămâne o acțiune importantă de avut în portofoliu.
Listări și oportunități prezente
O sumă apropiată va fi obținută de stat și de pe urma listării Romgaz, unde consorțiul de intermediere este format din Erste, BCR, Goldman Sachs și Raiffeisen Capital & Investment. Pachetul de 15% din acțiuni este evaluat tot la 300 milioane euro, și se speră în listarea companiei la bursă până la sfârșitul anului.
Conform angajamentelor luate în fața FMI, Guvernul va trebui să vândă pachete minoritare și de la Transelectrica, Nuclearelectrica, CFR Marfă, Tarom și OMV Petrom. În cazul Petrom rămâne de văzut dacă se va decide reluarea vânzării pachetului de aproximativ 10% în cursul acestui an, în funcție de evoluția și de sentimentul piețelor. Înainte de noi listări, vom vedea, însă, dacă are succes oferta secundară de la Transgaz, care ar trebui să aibă loc până la jumătatea anului.
Până atunci ne putem uita la ce acțiuni au mers bine în primele luni și care oferă încă discounturi față de valoarea netă a activelor. Azomureș Târgu-Mureș este campioana crește-rilor din primul trimestru, cu 48%.
Producătorul de îngrășăminte chimice tocmai ce și-a schimbat și formal acționarul majoritar, preluarea de către elvețienii de la Ameropa de la Eurofert Investments și Azomureș Holdings fiind finalizată. Suma vehiculată pentru preluare se ridică la 133 milioane euro, iar la aceasta se adaugă investiții de 200 milioane euro, pe care elvețienii se angajează să le facă pentru a reduce impactul asupra mediului. Cel puțin pe termen scurt, adică până la demararea investițiilor, cotația are perspective de stagnare. Așa cum are și cea a Transelectrica, unde prețul de subscriere de la tranșa principală, cea pentru investitori mari, indică un nivel de rezistență destul de puternic.
Cotația OMV Petrom a urcat cu 43% în primele trei luni, interesul fiind susținut, în principal, de profitul maxim istoric de anul trecut, 3,68 miliarde lei. Pentru anul în curs însă, austriecii de la OMV Petrom și-au bugetat un câștig chiar mai mare, de 3,78 miliarde lei, ceea ce înseamnă încredere în afacerile companiei și în evoluția economiei în general.
Prețul de tranzacționare din acest an nici nu a atins încă maximul de anul trecut, de 0,45 lei pe acțiune, ceea ce arată că, în condiții similare de piață și de evoluție, titlurile Petrom se mai pot aprecia. Principalul exploatator de țiței din România rămâne oricum o investiție de siguranță, chiar dacă câștigurile pe termen scurt nu vor mai fi spectaculoase.
Fondul Proprietatea este o altă acțiune care a crescut puternic în 2012, mai exact 39% în primul trimestru, și care va continua să fie în topul interesului investitorilor, atât români, cât și străini. De atlfel, străinii sunt cei care au susținut cotația în ultimele luni, prin achizițiile efectuate. Evident, acum încep să își exercite și controlul asupra Fondului, la ultima AGA fiind decise, printre altele, vânzarea unor active și listarea la Bursa din Varșovia.
În ciuda afirmațiilor care arată că deciziile nu sunt pozitive pentru Fond, vânzarea activelor nelistate, adică dificil de evaluat, și listarea pe o piaţă externă pot susține cotația. Prezența în acționariat a unor fonduri de investiții „chitite“ pe profit nu dăunează acționarilor minoritari, în cazul Fondului Proprietatea nefiind vorba de o companie cu angajați care se trezesc pe drumuri pentru că închide cineva fabrica.
Fondurile da, băncile nu prea
Din zona financiară, evoluții bune se vor putea regăsi și la SIF-uri. Schimbarea pragului de deținere de la 1% la 5% le face mai atractive și pentru investitorii străini, iar discounturile la care se tranzacționează acum, de circa 50%, indică potențial de creștere.
SIF-urile sunt însă corelate destul de puternic cu evoluția economiei, ceea ce înseamnă că vor depinde și de cum va funcționa aceasta într-un an electoral. Cel puțin pentru moment, evo-luția SIF-urilor din acest an are perspective pozitive.
Erste Bank și Banca Transilvania au crescut deja puternic, cu 32%, respectiv 29%. BRD – Société Générale, care a înregistrat cel mai mare profit net dintre bănci în 2011 (110 milioane euro), a scăzut cu 0,6% în primele trei luni.
Acțiunile băncilor vor avea însă evoluții marcate de situația întregului sistem bancar, care nu se anunță a avea un an prea ușor. Ceea ce înseamnă că și interesul pentru titluri va depinde de cum vor scăpa de creditele neperformante băncile autohtone.
Aprecierile de anul acesta nu au fost suficiente pentru alinierea evoluțiilor indicilor autohtoni din ultimele 12 luni la cele ale indicilor externi. Daniela Ropotă, analist, Intercapital Invest.
Atâta timp cât contextul de piață nu se va înrăutăți, ne putem aștepta să asistăm la un șir de oferte de vânzare din partea statului încheiate cu succes.Simion Tihon, broker Prime Transaction.
48% este cea mai mare creștere din primul trimestru de la BVB, cea a producătorului de îngrășământ Azomureș.