Dosarul BBC privind egalitatea între sexe este din nou în atenţie după apariţia unor informaţii potrivit cărora aproximativ 30 de angajate se pregătesc să dea în judecată corporaţia, afirmând că au fost discriminate pe criterii de sex şi de vârstă, scrie Daily Mail, citată de Agerpres
Unele cazuri sunt pregătite de avocata Camilla Palmer, care a reprezentat-o pe prezentatoarea Miriam O’Reilly în cunoscutul proces avut pe tema discriminării pe criterii de vârstă împotriva BBC. Dna O’Reilly a primit o sumă cu şase cifre în ianuarie 2011 după ce un tribunal a constatat că femeia a fost victima discrimării pe criterii de vârstă atunci când a fost îndepărtată din emisiunea Countryfile.
Deputata conservatoare Nadine Dorriesn a abordat problema discriminării sexuale la BBC în urma unor discuţii în Camera Comunelor privind inegalitatea între sexe şi a unor discuţii cu directorul general al BBC, Mark Thompson. Acesta a părut pregătit să adopte reforme după victoria în justiţie a prezentatoarei Miriam O’Reilly şi a admis chiar că "erau în mod evident prea puţine femei în vârstă angajate la BBC".
Nadine Dorries crede că s-au înregistrat prea puţine progrese şi a avertizat asupra unor noi plângeri împotriva corporaţiei britanice.
O angajată a companiei britanice a declarat pentru Sunday Telegraph că managerii de la BBC Sport au tratat-o total diferit după ce a avut un copil. O altă angajată care a lucrat la secţia financiară a BBC a afirmat că a cerut un program de lucru mai flexibil în timp ce avea grijă de părinţii ei în vârstă: "Aveam un program de lucru flexibil prevăzut în contract, dar nu a fost respectat niciodată", a afirmat ea.
O a treia angajată a postului, crainică, a studiat diferenţele făcute între prezentatorii femei şi bărbaţi la postul de radio BBC şi a înaintat aceste constatări lui Miriam O’Reilly, în prezent director al Women’s Equality Network. Potrivit concluziilor prezentate, la postul de radio BBC lucrează în majoritate bărbaţi mai în vârstă şi numai 13 din cei 68 de prezentatori de la Radio 1 şi Radio 2 sunt femei. Potrivit statisticilor, la BBC domină angajaţii bărbaţi în ultimii ani.
Procentajul angajatelor pe post de DJ la Radio 1 este mai scăzut decât în urmă cu 25 de ani, în timp ce Radio 2 nu a mai angajat o femeie prezentator în timpul zilei din 1995, când Gloria Hunniford a fost înlocuită de Steve Wright. Nadine Dorries a afimat că ştie femei care sunt pregătite să dea în judecată BBC. Femeia a mai afirmat că actualele norme par să accepte bărbaţi mai în vârstă care să prezinte alături de femei tinere şi atrăgătoare, dar nu mai lasă nici un loc pentru femei mai în vârstă. BBC nu făcut nici un comentariu cu privire la aceste informaţii.