În prognozele publicate în luna ianuarie, FMI estima că economiile din Europa centrală şi de est vor înregistra o creştere de 1,1% în 2012 şi un avans de 2,4% în 2013.

Polonia va fi în acest an campioana creşterii economice în Europa emergentă, graţie unei creşteri a Produsului Intern Brut de 2,6%, în scădere totuşi după un avans de 4,3% în 2011, urmată de o creştere de 3,2%, prevăzută pentru 2013.

România şi Bulgaria vor înregistra ritmuri de creştere mai modeste de 1,5% respectiv 0,8% în acest an, urmând ca în 2013 să înregistreze o creştere de 3% respectiv 1,5%.

"Perspectivele de creştere pe termen scurt în Europa emergentă sunt strâns legate de evoluţia situaţiei în zona euro", scrie în raportul FMI. "În pofida progreselor realizate în cursul ultimelor luni în gestionarea crizei din zona euro, o nouă escaladare a crizei rămâne posibilă atâta vreme cât problemele adiacente nu vor fi reglate".
Anul trecut Europa emergentă a înregistrat o creştere de 5,3%, faţă de o creştere de 1,4% în Europa occidentală.

De asemenea, în raportul său semestrial cu privire la economia mondială, World Economic Outlook, FMI şi-a îmbunătăţit estimările de creştere atât pentru 2012, până la 3,5% faţă de 3,3% conform estimărilor din luna ianuarie, cât şi pentru 2013, până la 4,1% faţă de 3,9% în ianuarie. În prezent, Fondul este puţin mai optimist decât în luna ianuarie cu privire la perspectivele de creştere pentru SUA (2,1% comparativ cu o creştere de 1,8% prognozată în luna ianuarie) şi zona euro (minus 0,3% faţă de o contracţie de 0,5% prognozată în luna ianuarie).

Fondul subliniază că aceste prognoze pleacă de la ipoteza unei îmbunătăţiri a situaţiei în zona euro cumulată cu o stabilizare a preţului petrolului în jurul valorii de 110 dolari per baril. Potrivit FMI, principalele riscuri la adresa economiei mondiale sunt o nouă agravare a crizei din zona euro şi o incertitudine geopolitică crescută, care ar putea provoca o creştere bruscă a preţului petrolului, scrie Agerpres.