Unii zic că va costa peste un miliard de euro. Alții spun că vreo 600 de milioane. O dată, Biserica susține că toate costurile nu vor depăși 400 de milioane de euro, altă dată, 200 de milioane de euro. Adevărul e că nu contează! Important este de unde vin banii pentru noua construcție-gigant! Trebuie spus că, în primul rând, sunt virați direct de la bugetul de stat și de la bugetele locale! Guvernul, Primăria Generală și primăriile de sector au alimentat deja cu zeci de milioane de lei contul creat pentru ridicarea Catedralei. Apoi, pe lângă sumele necesare plății clericilor, Biserica Ortodoxă mai primește subvenții de la bugetul de stat. Indirect, banii vor avea aceeași destinație. Nimeni și nimic nu va putea vreodată să-mi explice de ce sute de milioane de euro se îngroapă în construcții de o utilitate discutabilă, cel puțin pe termen scurt, în timp ce țara, cu oameni din în ce mai săraci, s-a împrumutat pentru plata pensiilor și salariilor.
Biserica Ortodoxă Română este extrem de bogată, iar averea ei crește pe zi ce trece. Are clădiri, terenuri, păduri și numeroase afaceri. Legea face din România un adevărat paradis fiscal pentru businessurile cultelor religioase, iar asta se vede în bunăstarea afișată ostentativ de cler. Mai marii preoțimii trăiesc în adevărate palete și se plimbă în ultimele tipuri de mașini. Unde este smerenia, unde este mesajul divin?
Fără îndoială, averea Bisericii Ortodoxe Române este de ordinul miliardelor de euro. Cu un pic de efort, dacă tot crede că asta este menirea ei pe Pământ, își permite să ridice de una singură Catedrala Mântuirii Neamului.
Se pot scrie cărți întregi despre banii pe care îi iau preoții pentru cununii, botezuri, înmormântări și despre tot felul de taxe pe care sunt obligați să le plătească enoriașii. Se poate pomeni și lipsa de omenie a unor prelați care cer chiar și de la cei ce nu au de unde să dea. Se poate vorbi chiar și despre corupție, nepotism sau evaziune fiscală în sânul Bisericii. Totuși, este doar o mică parte din adevăr. Biserica Ortodoxă Română patronează orfelinate, finanțează cantine sociale și oferă adăpost celor care au nevoie. Despre toate acestea se vorbește foarte puțin, dar reprezintă foarte mult. Pe Facebook, nu voi deveni niciodată prietenul Catedralei Mântuirii Neamului. În schimb, voi da mii de „like-uri” oricărui orfelinat, oricărui adăpost și oricărei cantine sociale care există datorită Bisericii Ortodoxe Române.
Bani cheltuiți fără Dumnezeu! „UnLike” pentru Catedrala Mântuirii Neamului
18 aprilie 2012, 21:48
Ultima modificare în 19 aprilie 2012, 00:48
Adaugă ca prieten Catedrala Mântuirii Neamului! Acest îndemn îl găsesc pe pagina mea de Facebook. Dacă mai aveam vreun dubiu, acum s-a spulberat: binefacerile celei mai mari rețele de socializare de pe pământ sunt nebănuite! Recunosc, îmi trece prin cap bancul cu preotul care, urmărind pe Facebook ce face „păcătosul”, îi zice înainte de spovedanie pedeapsa: să dea „like” la zece mănăstiri. În cazul Catedralei Mântuirii Neamului, un „like” ar fi mai mult decât suficient pentru iertarea oricărui păcat! Ea face mult mai mult decât zece biserici, decât 100, decât 1.000: e uriașă (s-a vrut până la cer) și scumpă de mama focului.
Etichete:
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- MRU a lăsat fiscul fără ”regină”
- De ce clasa de mijloc urăște politica și greșește
- Inflaţie mare, inflaţie mică
- La ce mai folosește piața de capital?
- Daţi câte o roabă de cupru, să ajungă la toată lumea
- OTV, oglinda României: manipulare, prostie, prostime. Măsura CNA este inechitabilă!
- Slujba viitorului: specialistul în taxe şi birocraţie
- Înalta Curte a Presei şi prezumţia de vinovăţie a justiţiei
- Am petrecut o zi lângă oamenii pe care-i plătesc
- Efectul pervers al unei măsuri necesare