Henk Jan Ormel a precizat în interviul acordat că şansele României şi Bulgariei de a adera la Schengen cresc.
În septembrie 2011, Olanda, împreună cu Finlanda, s-au opus aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen din cauza îngrijorărilor privind corupţia şi statul de drept. Rolul Partidului Libertăţii (extrema dreaptă olandeză) condus de Geert Wilders, care face parte din coaliţia la guvernare, a fost văzut ca un element esenţial în opoziţia olandeză faţă de aderarea celor două ţări la Schengen.

Declaraţiile lui Henk Jan Ormel au loc după ce guvernul olandez s-a prăbuşit şi urmează să aibă loc alegeri generale anticipate.

‘Credem că există progrese în privinţa Schengen. Situaţia politică se prezintă astfel încât trebuie să organizăm alegeri în Olanda la 12 septembrie. Numai după aceea vom avea discuţii pentru formarea unui nou guvern. Acest lucru poate dura o lună sau două şi va depinde de rezultatele alegerilor’, a afirmat parlamentarul olandez.

Chiar dacă nu a dorit să ofere previziuni explicite în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen, Henk Jan Ormel a ţinut să precizeze că partidul său crede că există un progres în acest sens şi, dacă rapoartele anuale de monitorizare din iulie ale Comisiei Europene (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare vor fi pozitive, Olanda va face paşi importanţi indiferent de apropierea alegerilor.

Henk Jan Ormel a subliniat de asemenea rolul cheie pe care parlamentul olandez îl are în prezent în ceea ce priveşte discuţiile referitoare la rezultatele rapoartelor CE pentru România şi Bulgaria, după prăbuşirea guvernului olandez.
Sursa: Agerpres