Planul se numește Romaland, după cum notează The Times, iar primarul Romei, Gianni Alemanno,caută deja finanțare pentru ceea ce se vrea a fi un parc tematic construit în împrejurimile Cetății Eterne, pe o suprafață de 240 de hectare de teren puse la dispoziție de către municipalitate.
După cum se poate observa din proiect, turiștii vor avea posibilitatea de a vizita Forumul roman, piaţa centrală de formă rectangulară care grupa instituţii administrative, bazilici, biblioteci şi temple, Colosseumul, la o scară mai mică evident, şi chiar să asiste la lupte de gladiatori şi curse palpitante cu care.

”Ideea este de a-i face pe vizitatorii Romaland să simtă atmosfera Romei Antice. Acesta este obiectivul nostru”, subliniază şeful Departamentului pentru Turism al Municipalităţii Romei, Antonio Gazzellone.

Noul parc tematic ar urma să atragă la Roma mai mulţi turişti, speră responsabilii municipali, cu toate că şi în prezent afluxul anual de turişti se cifrează la 12 milioane de persoane. Romaland va oferi nu doar o incursiune în istorie, ci şi posibilităţi de shopping şi recreere, urmând să fie prevăzut cu mai multe centre comerciale moderne şi hoteluri.

În februarie a.c., Franţa îşi anunţase intenţia de a construi un parc de distracţii în onoarea lui Napoleon Bonaparte. Napoleonland, un proiect al cărui iniţiator este fostul ministru francez Yves Jego, un mare pasionat de istorie, ar urma să devină un concurent al celebrului Disneyland.
În România, de mai bine de un deceniu s-a vorbit despre un Dracula Park, dar proiectul nu s-a materializat.