Înfiinţarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare. Acest lucru presupune accesul pacienţilor la celule de la donatori neînrudiţi pentru transplant, atât din Registrul Naţional, cât şi din Registrele Internaţionale interconectate la acesta.
"Banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni devine un partener indispensabil al Registrului Naţional de Donatori Voluntari”, a declarat pentru Agerpres dr. Carmen Orban. Potrivit acesteia, banca îndeplineşte toate criteriile pentru a deveni şi prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat.
Care este piața?
Anual, circa 15.000 de părinți români aleg să plătească pentru recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem în bănci din România sau străinătate. Ţara noastră a reușit în doar cinci ani să depășească media europeană, de 3%, de recoltare de celule stem, raportată la numărul de nașteri, ajungând la 8%. Toate clinicile care dispun de acest tip de servicii în România, aproximativ 15 la număr, oferă posibilitatea plății în rate. costul mediu pentru recoltarea de celule stem din sângele ombilical este de 3.690 de lei, care pot fi plătiți în trei tranșe, de-a lungul a 90 de zile, sau printr-un credit bancar.
Dacă părinții doresc să recolteze și celulele din țesutul ombilical, care se mai numește și Gelatina Wharton, preţul crește până la 4.350 de lei. După ce probele sunt procesate, se percepe o taxă anuală de stocare, pentru o perioadă nu mai mare de 18 ani, după care cel căruia i s-au recoltat celulele va fi titularul lor de drept. Taxa anuală de stocare este cuprinsă între 190 și 370 de lei, însă există și posibilitatea de plată integrală, pe 18 ani, cu reduceri de până la 20%.