JP Morgan Chase a pierdut vineri 15 miliarde de dolari din valoarea de piaţă precum şi o treaptă din ratingul său, ca reacţie la raportarea unor pierderi surpriză de 2 miliarde de dolari din tranzacţii complexe cu risc ridicat.
Pierderea suferită de una din cele mai respectate bănci de pe Wall Street l-a pus într-o situaţie jenantă pe directorul general Jamie Dimon, un lider lăudat pentru conducerea băncii pe timp de criză fără raportarea de pierderi.
„Ştim că am fost neglijenţi. Ştim că am fost proşti. Ştim că am avut o judecată proastă.”, a spus Dimon într-un interviu pentru NBC, transmite Reuters.
Acţiunile JP Morgan s-au prăbuşit vineri pe Wall Street, închizând cu o pierdere de 9,3% şi trăgând consistent în jos şi alte bănci de prestigiu. Citgroup a picat cu 4,2%, iar Goldman Sachs a scăzut cu 3,9%. Pierderea JP Morgan la nivelul capitalizării este cu atât mai dureroasă cu cât vineri s-a înregistrat cel mai mare volum de tranzacţionare din istoria băncii.
Într-o conferinţă telefonică, Dimon a dezvăluit că pierderea de 2 miliarde dolari ar putea creşte cu încă 1 miliard dolari şi a recunoscut că este legată de un trader din Londra Bruno Iksil. Poreclit “London Whale” (Balena din Londra), Iksil a acumulat o poziţie uriaşă împotriva căreia au pariat fondurile de hedging.
Dimon a spus că nu este clar dacă banca a încălcat vreo lege sau a violat anumite reglementări. “Am pornit un audit, legal, de risc, de conformitate, unde câţiva din oamenii noştri cei mai buni se uită la tot”, a spus CEO JP Morgan.
The New York Times a raportat că arbitrul pieţei de capital (SEC-Security Exchange Commission) a deschis o anchetă preliminară privitoare la practicile JP Morgan şi raportările publice privind pierderile din tranzacţionare.
Vineri, preşedintele SEC Mary Schapiro a spus reporterilor: “Este sigur să spun că toţi supraveghetorii sunt concentraţi pe asta”.
"Prea mari pentru a controla riscul"
Dezastrul a stârnit noi temeri cu privire la marile bănci şi a atras reacţia imediată a preşedintelui Federal Reserve din Dallas Richard Fischer, care a solicitat “dezmembrarea” celor mai mari cinci bănci din SUA, spunând că este îngrijorat că marile bănci nu au un management adecvat al riscului.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a redus cu o treaptă calificativul JP Morgan şi a pus sub perspectivă negativă toate ratingurile subsidiarelor băncii.
În timp ce Fitch vede mărimea pierderii controlabilă, “magnitudinea pierderii şi natura poziţiilor deschise vor implica o lipsă de lichiditate”, a apus agenţia.