Nici apreciere spre 4,3 lei, nici depreciere de 4,5 lei pentru un euro. Acestea sunt previziunile pentru 2012 ale analiștilor financiari chestionați de revista Capital.
Până nu demult, ideea că mișcările politice ar avea un cuvânt greu în economia românească, implicit în mișcările de dobândă și curs, era privită cu indiferență, deoarece variațiile erau foarte mici. O moțiune de cenzură trecută în Parlament a modificat brusc evoluția monedei naționale și chiar intervalul de variație (imaginar sau nu) al cursului de schimb.
Schimbarea „pragurilor“ pe care euro nu le putea depăși în raport cu moneda națională se face din mers, iar fenomenul este indirect recunoscut și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a declarat recent că trebuie văzut dacă nu cumva toate fundamentele pe care fost gândită strategia cursului trebuie modificată.
Președintele CEC Bank și al Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Grațian Ghețea, a declarat: „Pur și simplu, aceste variații sunt o consecință a modificărilor care au loc în viața politică a României. Este normal să apară anumite fluctuații. Ele sunt generate în general de traderi, de comercianții de valute, care văd în orice schimbare politică o posibilă oportunitate de a specula și de a obține niște bani. O astfel de evoluție a cursului a avut loc și în anii anteriori când au fost schimbări de guverne. După aceea, lucrurile s-au calmat. Aceste vârfuri rămân ca momente de referință“.
Faptul că politicul a început să joace un rol foarte important, cel puțin în acest an, este dovedit și de aceea că toate băncile străine prezente în România și-au modificat sau sunt pe cale de a-și modifica previziunile privind evoluția leului în 2012.
Noua limită superioară a cursului este 4,5 lei pentru un euro
Florin Sinca, analist la BCR, arată că noua estimare de curs a băncii pentru finalul anului 2012 este 4,39 față de 4,35 anterior. „Principalii factori care au stat la baza modificării sunt fluxurile reduse de capitaluri externe, mediul politic intern volatil, criza datoriilor suverane din Zona Euro, cu impact asupra sentimentului investitorilor, și o ușoară creștere a deficitului comercial al României, în condițiile scăderii exporturilor către Zona Euro și ale avansului importurilor după majorarea salariilor în sectorul public. Este posibil ca leul să oscileze în jurul valorii de 4,4 în cea mai mare parte a anului“, a declarat Sinca.
La rândul său, Vlad Muscalu, economistul-șef al ING Bank, a declarat că ING a modificat ceva mai devreme previziunile privind cursul de schimb, tot în sensul deprecierii leului. Astfel, pentru ING Bank, cursul nu va scădea sub pragul de 4,4 lei nici în semestrul I, nici în trimestrul III al anului în curs, cauzele regăsindu-se tot în zona politică. Pentru final de an, se anticipează din nou aprecierea monedei naționale până la nivelul de 4,35 lei pentru un euro.
Melania Hăncilă, economist-șef la Volksbank, este de părere că, după calmarea situației de pe scena politică, „evoluția euro/leu se poate stabiliza. În a doua jumătate a anului de putem avea chiar apreciere, susținută și de ameliorarea absorbției de fonduri europene și de calmarea temerilor potrivit cărora România ar putea deraia de la țintele asumate față de organismele internaționale în an electoral“. Previziunile Volksbank sunt: 4,40 la finele trimestrului II, 4,38 lei în trimestrul trei și 4,35 lei la sfârșitul anului.
În opinia analistului-șef de la Unicredit Țiriac Bank, Dan Bucșa, cursul de schimb ar putea varia în jurul valorii de 4,4 lei pentru un euro, atâta timp cât exporturile rămân slabe, după care leul s-ar putea aprecia uşor. „În condiţiile actuale, aprecierea leului sub 4,3 lei/euro pare puţin probabilă. În acelaşi timp, deprecierea spre 4,5 lei pentru un euro este şi ea puţin plauzibilă în absenţa unor şocuri externe puternice“, precizează Bucșa.