“Am făcut destule despre care să se spună că astea s-au făcut bine sau prost în mandatul lui Băsescu. De exemplu, când am preluat mandatul era marea bătălie, aveam acele benchmark-uri ca să intrăm în UE, şi am intrat în UE. Avem o nouă lege a educaţiei, avem un nou Cod al Muncii, avem patru noi coduri, toate semnate de mine, şi noul Cod penal şi noul Cod comercial şi noul Cod de procedură penală şi noul Cod de procedură comercială. Mai am două mari restanţe, dincolo de Constituţie care trebuie revizuită şi ea: legea sănătăţii şi legea de reorganizare administrativă a ţării. Sper ca, după alegeri, să găsesc o majoritate care să le promoveze, poate legea sănătăţii chiar înainte de alegerile din noiembrie”, a declarat Traian Băsescu, întrebat despre realizările mandatelor sale de preşedinte.

Şeful statului a subliniat că mai doreşte adoptarea legii sănătăţii şi a celei a reorganizării administrative şi apoi poate spune că ‘a lăsat ceva’ în urma lui. El a explicat că abia după primul mandat de preşedinte şi-a dat seama că statul nu funcţionează, deşi avem ”legi ca în Occident”, pentru că România a aşezat legile capitalismului peste structurile statului comunist.

Traian Băsescu a subliniat că nu se putea avea performanţă pe piaţa forţei de muncă cu Codul Muncii ‘de aceeaşi inspiraţie ca cel din timpul lui Ceauşescu’ şi nici o justiţie modernă cu aceleaşi coduri uşor ajustate din vremea de dinainte de Revoluţie. ”Nu puteai să ai performanţă în educaţie cu legi care nu stimulau concurenţa. Şi nu vom putea avea performanţă în sănătate până când nu lăsăm şi sectorul privat, să ne privatizăm managamentul spitalelor, să ne privatizăm sistemul de asigurări de sănătate. Eu am o asigurare, BUPA, o asigurare afară din România pentru că în România nu avem un sistem privat de asigurări. Aş fi vrut ca suma pe care am plătit-o pentru un an să mă asigur la o firmă privată din Marea Britanie aş fi vrut să o dau unei firme din România să îmi facă asigurarea de sănătate, dar nu pot pentru că numai statul deţine monopolul sistemului de sănătate”, a arătat preşedintele.
A rămas reorganizarea administrativ-teritorială

Potrivit acestuia, sănătatea şi educaţia nu pot fi modernizate numai cu banii de la stat. ”Nu poţi să modernizezi sănătatea crezând că numai banii de la stat pot să facă o sănătate performantă. Valabil şi în educaţie, unde se creează acum competiţie între şcoli, între universităţi. Asta am înţeles eu şi este cel mai bun lucru pe care îl las gratis preşedintelui care va veni după mine. Statul român nu va fi performant dacă nu realizăm că nu poate funcţiona cu legi capitaliste aşezate peste instituţii comuniste”, a subliniat Băsescu.

El a arătat că statul român trebuie să continue procesul de modernizare, iar pentru asta este nevoie de două legi fundamentale – cea a sănătăţii şi cea a reorganizării administrative. ”Avem nevoie de 9 – 12 regiuni, ne ajung, ne ajunge birocraţia din 12 regiuni, cu putere delegată, apropiat de cum au statele aici, în SUA, cu libertatea de a-şi face politici regionale. În momentul de faţă, pe bani europeni facem exact ce v-am spus mai înainte cu drumurile, nu continuă pentru că interesele în fiecare judeţ sunt altele. Să vedem ce facem cu canalizările, tot pe bani europeni. Nu avem o viziune să treacă conducta colectoare prin două-trei judeţe, nu, noi facem la nivel de comună şi nici nu punem staţii de epurare că e prea scump să mai pui staţii de epurare şi dăm din canalizare tot în pârâul din spatele caselor. Nu se mai poate aşa pentru că suntem prost organizaţi. Avem 3.000 de comune, din care maxim 500 sunt viabile economic, pentru că fiecare a vrut să aibă comuna lui cu primarul lui de comună. Trebuie să le comasăm, să facem comune de 5.000 – 7.000 – 8.000 de oameni, nu comune de 1.500 de oameni cu trei sate împrăştiate pe toţi munţii”, a explicat preşedintele Băsescu.
Sursa: Agerpres