„Urmare a sporirii temerilor în Europa, yenul tinde să se aprecieze, fiind considerat ca un activ sigur”, a declarat ministrul japonez de finanţe Jun Azumi (foto), citat de Agerpres.

Potrivit lui Azumi, la ora actuală, puţini investitori pot considera Europa ca un loc sigur pentru plasarea banilor.

„Această lipsă de încredere constituie un obstacol în calea creşterii economice mondiale şi are un impact negativ asupra pieţelor japoneze şi a yenului”, a subliniat demnitarul nipon .
Aprecierea yenului reprezintă unul din factorii care-i determină pe investitori să vândă la Bursa din Tokyo titlurile companiilor exportatoare japoneze, veniturile şi profiturile acestora pe piaţa europeană fiind afectate de o cerere slabă şi o competivitate subminată.

Situaţia se reflectă asupra capacităţilor acestora de investiţii şi creştere, ce frânează relansarea economică a Japoniei ale cărei exporturi sunt tradiţionalul motor de activitate. De menţionat că economia japoneză se află de la sfârşitul lui 2010 în recesiune, situaţie agravată de seismul urmat de tsunami de la 11 martie, care au provocat pagube imense şi un accident nuclear la centrala Fukushima Daiichi.

În aceeaşi ordine de idei, viitoarele alegeri ce vor avea loc la jumătatea lui iunie în Grecia sunt considerate cruciale pentru soarta valutelor.