Sistemul de prescriere electronică va atenţiona medicul în cazul în care vor fi introduse date incorecte. De pildă, dacă medicamentul nu este potrivit cu diagnosticul sau dacă depăşeşte o doză admisă, sistemul va avertiza medicul.
Reţeta va avea două componente: componenţa de prescripţie şi componenta de eliberare. În varianta online, pentru a funcţiona, medicul trebuie să se autentifice cu un certificat digital, iar pacientul, cu CNP. Mai întâi, medicul identifică pacientul prin CNP , apoi verifică dacă este asigurat şi care sunt drepturile pe care le are prin asigurare. Prescripţia verificată va fi validată de sistem şi va fi transmisă către toate farmaciile, însă pacientul va avea şi el documentul, strict pentru uzul propriu, ca o măsură de siguranţă.
Reţeta electronică va face parte dintr-o platformă integrată complexă, intitulată "Platforma informatică a asigurarilor de sănătate (PIAS)". Alături de cardul de asigurat, ar trebui să prevină fraudele din sistem, evaluate de CNAS la 300 de milioane de euro din bugetul total de circa cinci miliarde de euro.
Citeşte şi: De la ștampilă la codul de bare: e-sănătatea românească
Reţeta electronică intră în vigoare de astăzi. Ce se va schimba?
1 iunie 2012, 12:05
Ultima modificare în 1 iunie 2012, 15:05
Medicii pot prescrie de astăzi reţete în format electronic. Acestea vor deveni obligatorii începând cu luna iunie, iar până atunci, vor fi eliberate în paralel cu cele clasice, potrivit CNAS.
Etichete: cnas,
farmacii,
informatica,
medic,
pacient,
prescriptie,
retete electronice
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook