Guvernatorii Fed propun reglementări care cer tuturor băncilor să deţină cel puţin 7% din activele lor în rezerve de capital, în creştere faţă de minimum 2% cerut în prezent, şi mai aproape de standardele internaţionale. Noile reglementări vor fi dezbătute până în septembrie apoi se va finaliza legislaţia. Dar unele bănci nu vor trebui să îndeplinească noile reglementări până în 2019, deoarece reglementările trebuie să fie coordonate cu standardele internaţionale ce urmează să fie introduse în următorii şapte ani.
”Capitalul este important pentru bănci şi pentru sistemul financiar deoarece acţionează ca un tampon financiar pentru a absorbi pierderile unei firme, reducând stimulentele acordate celor care îşi asumă riscuri excesive”, a afirmat preşedintele Fed, Ben Bernanke. Propunerile vor face sistemul bancar mai adaptat perioadelor de turbulenţe ”Contribuind la situaţia generală bună a economiei SUA”, a adăugat şeful Fed.
Băncile se opun vehement noilor reglementări, apreciind că cerinţa de a pune deoparte mai mulţi bani ar putea limita nivelul împrumuturilor pe care le-ar putea acorda. ”Într-o perioadă de incertitudine economică, va fi imperativ pentru autorităţile de reglementare să se asigure că implementarea şi aplicarea acestor noi standarde nu va afecta capacitatea instituţiilor financiare de a ajuta la finanţarea creşterii economiei şi la crearea locurilor de muncă”, a declarat Tim Ryan, preşedinte şi director general al Asociaţiei pieţelor internaţionale.
Experţii susţin că deja cele mai mari bănci şi-au majorat nivelul capitalului aproape de noile cerinţe. Dar analistul Karen Shaw Petrou avertizează că băncile mai mici vor fi afectate de noile reglementări. Oficialul Fed Daniel Tarullo a afirmat că pierderea din tranzacţionare de 2 miliarde de dolari înregistrată recent de JPMorgan Chase este un bun exemplu al necesităţii adoptării noilor reglementări. Banca a reuşit să facă faţă acestei pierderi deoarece a avut rezerve suficiente, susţine oficialul Fed.
Şi băncile europene trebuie să-şi majoreze capitalul cu 114,7 miliarde de euro, sumă cu peste opt miliarde de euro mai mare decât se estima anterior, potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.
EBA a anunţat în decembrie că băncile comerciale trebuie să-şi majoreze capitalul pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) de 9%, mai ridicată decât minimul de 7% decis pe plan mondial, care ar urma să intre în vigoare din 2013. (Sursa: Agerpres)
Rezerva Federală a SUA propune reglementări mai stricte privind capitalul băncilor
8 iunie 2012, 12:00
Ultima modificare în 8 iunie 2012, 15:00
Rezerva Federală a Statelor Unite vrea ca băncile americane să pună deoparte mai mulţi bani pentru a putea amortiza pierderile neaşteptate, un pas cheie în prevenirea unei alte crize financiare, transmite AP.
Etichete: bancar,
reglementare,
sua
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook