Potrivit cercetării, citată de Agerpres, chiar dacă nu economisesc, trei sferturi dintre repondenţi (78%) au declarat că îşi monitorizează veniturile şi cheltuielile, fie ocazional, fie ca o obişnuinţă, atât prin metoda clasică a carneţelului, cât şi prin aplicaţii online precum CashControl.
De asemenea, aproape jumătate dintre români (43%) îşi evaluează situaţia financiară actuală ca fiind rea şi foarte rea în timp ce doar o zecime dintre ei pot susţine că au o situaţie financiară bună sau foarte bună.
Mai mult, datele sondajului relevă faptul că foarte puţine persoane ajung să pună bani deoparte la sfârşitul lunii, iar mai mult de jumătate (56%) din repondenţi declară că reuşesc să-şi acopere toate cheltuielile lunare, dar nu rămân cu bani necheltuiţi la finalul acesteia.
Practic, numai 21% dintre români rămân cu bani necheltuiţi, iar dintre aceştia aproape un sfert susţin că îi cheltuie luna următoare, în timp ce restul îi economisesc, cei mai mulţi depozitându-i într-un cont de economii (54%) sau strângându-i cash (43%).
Concluziile studiului citat arată că sumele cheltuite pentru timp liber sau divertisment au cel mai mult de suferit atunci când repondenţii se decid să facă economii (31,35%), urmate de cele din categoria ”alte” cumpărături, exceptând cele alimentare (19,61%).
Cercetarea, derulată în perioada 1 aprilie – 15 mai 2012 pe un eşantion de 9.935 persoane, a urmărit să descopere obiceiurile de economisire şi planificare financiară ale românilor, dar şi care sunt aspectele care influenţează în mod negativ sau pozitiv aceste procese.