Deţinerea unei mici doze de droguri pentru consum personal ar putea să nu mai constituie o infracţiune penală în Ucraina, unde Serviciul pentru controlul de stat în domeniul drogurilor a propus un amendament în acest sens la legislaţia în vigoare.
Oamenii legii argumentează că un consumator de droguri trebuie privit ca o persoană bolnavă, şi nu ca un infractor. Medicii însă susţin contrariul şi avertizează că situaţia s-ar putea înrăutăţi, relatează luni Interfax-Ukraina, citat de Agerpres.
La ora actuala, potrivit unor organizaţii neguvernamentale de la Kiev, penitenciarele din Ucraina gem de persoane dependente de droguri. Numărul deţinuţilor care ispăşesc o pedeapsă pentru trafic ilegal de narcotice se ridică la câteva zeci de mii şi de cele mai multe ori nu este vorba de dealeri, ci de persoane asupra cărora poliţia a descoperit o cantitate mică de droguri.
”Forţele de ordine acţionează practic pentru combaterea şi limitarea traficului de droguri. Însă mafia drogurilor evită responsabilitatea, având suficienţi bani pentru a-şi plăti libertatea. Cei care ajung după gratii sunt preponderent simpli consumatori de droguri”, declară Pavel Skala, preşedintele unei organizaţii neguvernamentale ucrainene, adăugând că se poate ajunge la închisoare şi în cazul în care poliţia descoperă o singură seringă cu câteva miligrame de drog în ea.
O parte a societăţii civile din Ucraina pledează pentru relaxarea legislaţiei în domeniu, făcând referire la Canada, unde există centre speciale pentru consumul legal de droguri. O persoană dependentă poate veni aici cu doza sa şi sub supravegherea unui medic poate să-şi facă o injecţie. Dar pentru aceasta mai întâi trebuie să se înregistreze oficial ca dependentă de narcotice şi cu timpul să accepte un curs de tratament. Astfel de centre există şi în Germania, Marea Britanie şi Spania. În multe ţări europene, legile sunt mai blânde cu consumatorii de droguri. În Austria şi Spania, de exemplu, o persoană este urmărită penal numai dacă asupra sa se descoperă trei grame de droguri, în timp ce în Ucraina doar a cincea parte dintr-un gram, susţin activiştii care militează pentru relaxarea legislaţiei în domeniu.
Nu pretutindeni în UE funcţionează o astfel de legislaţie. În Polonia legile sunt chiar mai aspre decât în Ucraina. Orice persoană care deţine un drog, indiferent de care şi în ce cantitate este supusă urmăririi penale, notează agenţia menţionată de presă.