"Până pe 30 iulie trebuie să fie gata proiectul de lege, inclusiv asumarea politică, asumarea în Guvern. Îl punem pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi apoi două luni avem posibilitatea să dezbatem acest proiect de lege şi în septembrie să intre în Parlament. Vă rog să participaţi la dezbateri", le-a spus ministrul Sănătăţii participanţilor la conferinţă.
Potrivit acestuia, problemele sistemului de sănătate pot fi sintetizate în trei puncte, o primă problemă fiind comună tuturor sistemelor de sănătate şi anume controlul cheltuielilor, respectiv dezechilibrul financiar.
A doua problemă vizează calitatea serviciilor medicale şi satisfacţia populaţiei, aceasta fiind, de asemenea, una comună tuturor sistemelor de sănătate, dar cu nivele de satisfacţie şi de percepţie diferite de la o ţară la alta.
A treia problemă menţionată de Vasile Cepoi, cu un grad de specificitate mai mare pentru sistemul nostru de sănătate, este accesul echitabil la servicii medicale, astfel că depinde de locul naşterii şi de localitatea unde o persoană locuieşte pentru ca aceasta să aibă şanse de viaţă mai mari sau mai mici.
Monopluri peste monopoluri
El a subliniat că o problemă mult discutată este monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate asupra sistemului ca fiind singurul cumpărător de servicii.
‘Teoretic, sunt mai mulţi cumpărători, însă, din păcate, ponderea celorlalţi cumpărători în piaţă este extrem de mică, neaducând niciun beneficiu sistemului de sănătate’, a adăugat şeful de la Sănătate.
Un alt monopol este, în opinia lui Vasile Cepoi, cel al Ministerului Finanţelor Publice asupra colectării şi alocării fondurilor.
Sistemul de asigurări se confruntă cu obligativitatea asiguratorului public de a încheia contract cu toţi furnizorii de servicii medicale care îndeplinesc un minim de condiţii uşor de îndeplinit pentru toată lumea, aceasta fiind o altă problemă identificată de cei care lucrează la noua lege a sănătăţii.
Sursa: Agerpres