Producătorii şi procesatorii de lapte şi carne trebuie să se asocieze, iar dacă nu vor face acest lucru va fi foarte dificil în perioada următoare, a declarat, miercuri, la Poiana Braşov, la conferinţa internaţională infoAliment 2012 MEAT&MILK, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.
‘Să fie optimişti şi să se asocieze. Dacă nu vom face acest lucru va fi extrem de dificil în perioada următoare. Concurenţa este foarte mare şi nu ne permitem să luptăm individual. Lumea are foarte multe aşteptări de la noi, pe care trebuie să le ducem la capăt într-un timp foarte scurt. Acesta este şi angajamentul nostru. Anul 2012 este un an esenţial pentru producători şi procesatori. Din acest punct de vedere cred că în perioada următoare trebuie să facem acea legislaţie de care producătorii şi procesatorii au nevoie, trebuie să aducem sprijinul de care au nevoie astfel încât să putem discuta despre o piaţă normală de competitivitate şi profitabilitate, care stau la baza garantării veniturilor tuturor’, a declarat oficialul Ministerului Agriculturii.
Sursa citată a adăugat că piaţa nu funcţionează în ritmul pe care toţi îl doresc şi de aceea există o serie de animozităţi legate de faptul că producătorii au înţeles să facă investiţii, să producă mai mult şi de calitate şi la un preţ rezonabil.
‘Dar acest lucru nu se găseşte în farfuria consumatorului aşa cum este reglementarea europeană să putem să aducem produse sănătoase la un preţ rezonabil pentru consumator. De fapt, tributari pieţei sunt producătorii şi consumatorii. Din acest punct de vedere căutăm să îndreptăm lucrurile. Dacă nu vom fi împreună, dacă nu se va produce asocierea pentru a produce cantităţi suficiente la care piaţa să fie tentată să cumpere de acolo la preţuri mai bune, atunci vom avea probleme în perioada următoare. De aceea trebuie să existe aceste forme de asociere care să le permită realizarea de imputuri mai ieftine şi valorificarea în comun. Cred că aici este cheia în ceea ce înseamnă o piaţă funcţională’, a subliniat secretarul de stat Daniel Botănoiu.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii a mai precizat că suntem deficitari la efectivele de bovine, ovine, păsări şi porci pentru că ‘trebuie să recuperăm din urmă nişte investiţii care sunt legate de bune practici agricole, de bune practici în comerţ, de infrastructură şi tocmai aceste lucruri au făcut ca produsele noastre să fie mai scumpe decât celelalte’.
În ceea ce priveşte exportul, Daniel Botănoiu a afirmat că România exportă puţin şi în principal materie primă, dar ‘mi-aş dori să exportăm produse finite care au valoare adăugată şi mai puţin materie primă cum facem în prezent’. Din import luăm anumite produse deficitare cum ar fi ouăle unde există un deficit de două miliarde de bucăţi, carne de porc, legume, fructe.
Există un excedent de ouă în gospodăriile populaţiei, dar trebuie create centre de colectare pentru că trebuie respectate regulamentele europene.
Crescătorii de animale şi procesatorii s-au plâns printre altele de taxele percepute de supermarketuri, de imposibilitatea de a lua credite bancare.
Directorul general al Patronatului Laptelui din România, Dorin Cojocaru, a declarat că deşi producătorii de lactate sunt la limita de supravieţuire, nu crede că preţurile la aceste produse vor creşte.
’31 decembrie 2013 este sfârşitul derogării la utilizarea laptelui neconform normelor europene. În momentul în care se va închide această derogare, pot să spun că 25% din laptele din România nu mai poate fi comercializat. Era şi cazul, după părerea mea să se oprească această concurenţă neloială faţă de fermele care au investit în calitate şi igienă’, a spus preşedintele Patronatului Laptelui din România.
Sursa: Agerpres