Maria Cristina Mureșan are 24 de ani și este absolventă a Universității Politehnice și este una dintre câștigătoarele concursului organizat, cu proiectul "Gestionarea optimă a fluxului de energie și masă într-o clădire". "În Europa, consumul de energie pentru locuințe reprezintă 40% din total si este în continuă creștere. În ciuda ponderii mari a consumului, energia necesara pentru clădiri reprezintă doar o parte mică din costuri", scrie în prezentarea proiectului Cristinei.
Alături de alte două studente, Maria Cristina va beneficia de o bursă de cercetare pe o perioada de trei ani, atât în România, cat și în Franța. Finanțarea totală a burselor este de 114.000 de euro, şi este realizată în părți egale, de câte 38.000 de euro, de catre companiile franceze participante (Grupul Veolia, Lafarge, KPMG, GDF SUEZ Energy Romania si BRD-Groupe Société Générale); Ambasada Frantei la Bucuresti și Agentia Nationala pentru Cercetarea Ştiinţifică (ANCS).
Celelalte două câștigătoare sunt Teodora Cristina Arjoca, cu proiectul "Optimizarea unei maşini sincrone cu excitaţie hibridă, funcţionând în regim de generator" și Simona Bianca Troncea, cu proiectul "Pregătirea unor catalizatori pentru îndepărtarea poluanţilor de tip NOx".
Premieră de colaborare România-Franţa
"Acest proiect are drept scop promovarea iniţiativelor dedicate creşterii eficienţei energetice şi dezvoltării surselor alternative de energie, fiind un prilej de promovare a dezbaterii asupra legăturilor existente între cercetare şi inovaţia aplicată în domeniul energiei în România”, a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti.
Ambasadorul a mai adăugat că initiativa acestei premieri reprezintă o premieră de asociere în mediul de afaceri romanesc, având in vedere că o serie de companii franceze s-au aliat pentru a demara şi finanţa acest proiect, în parteneriat cu statul francez şi cu statul român.
"Carta Albă" şi cele 10 măsuri pentru dezvoltarea sectorului energetic reprezintă rezultatul unui proiect demarat în 2010. Grupul de lucru, organizat în funcţie de specializări, a analizat situaţia din România şi pe cea din UE şi a propus măsuri pentru diminuarea costurilor pentru consumatori, scăderea emisiilor de gaze şi a consumului de combustibil, atragerea de investiţii pe termen lung, dezvoltarea energiilor regenerabile şi a sectorului energetic din Romania.