Serviciul Roaming îţi oferă posibilitatea de a comunica folosind propriul număr de telefon, chiar atunci când eşti în afara României, în ţările în care operatorul are acorduri de roaming pentru serviciul cu abonament. Principalii operatori de telefonie mobilă din ţara noastră au încheiate acorduri cu sute de operatori din 150 de ţări.
Cum activezi/dezactivezi serviciul de Roaming?
La Orange, cei care au abonamente trebuie să apeleze cu o zi înainte de a pleca din ţară Serviciul Clienţi 450, urmând ca serviciul Roaming să fie activat pentru perioada dorită. În funcţie de consumul şi vechimea ta în reţea, e posibil să ţi se solicite o plată în avans. Posesorii de cartelă pot verifica dacă au activat serviciul de Roaming prin apel gratuit la 200 sau la *100#, selectând ramura "Contul meu" şi apoi "Roaming". Dacă ai dezactivat serviciul Roaming, îl poţi reactiva gratuit doar din ţară.

La Vodafone, poţi să activezi/dezactivezi serviciul Roaming astfel:
– Intră în MyVodafone, Contul meu > Serviciile mele > Internaţional şi roaming
– Apelează *222 apoi alegi International şi Roaming (daca eşti abonat) sau *222 şi alegi Roaming şi internaţional (dacă esti utilizator de Cartela Vodafone)
– Apelează *100# şi accesează Roaming şi international (dacă eşti abonat) sau Internaţional şi Roaming (dacă eşti utilizator de Cartela Vodafone).

La Cosmote, activarea extraopţiunilor Roaming se realizează prin apel gratuit la 1234.  Pentru utilizatorii de cartelă, acest serviciu este activat automat la activarea Cartelei cu excepţia numerelor portate din alta reţea pentru care activarea serviciului se poate face sunând tot la numărul 1234.

Care sunt tarifele

Cei mai mari operatori de telefonie mobilă din ţara noastră vor reduce de la 1 iulie tarifele, conform reglementărilor Comisiei Europene. Astfel, atunci când vei călători în ţările Uniunii Europene, Elveţia, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia, vei plăti pentru apeluri efectuate 0,29 euro/ minut, pentru apelurile primite 0,08 euro/ minut, iar un SMS trimis va costa 0,09 euro/SMS, preţuri fără TVA. Traficul de date în roaming se va tarifa începând cu 0,70 euro /MB (fără TVA), iar taxarea minimă per sesiune va fi de 1 Kb.

Cum apelez din roaming un număr din România şi cum sunt taxaţi cei din ţară

Formezi prefixul +40 sau 0040 în faţa numărului de telefon din România. Dacă încerci iniţierea apelului direct din agendă, conexiunea nu se va realiza decât dacă numărul de telefon este salvat în format internaţional (adică cu prefixul +40 sau 0040). Orice număr pe care îl apelezi din roaming trebuie format cu prefixul de ţară.  Cei pe care îi apelezi sunt tarifaţi normal, indiferent de ţara din care provin apelurile tale. Dacă îi suni tu, nu plătesc nimic, iar dacă te sună ei, sunt taxaţi normal, conform tarifelor naţionale.