Coreea de Sud a devenit marţi primul mare consumator asiatic de petrol iranian care a anunţat că va suspenda importurile de petrol din Iran începând cu data de 1 iulie, în urma sancţiunilor Uniunii Europene care vrea să preseze Teheranul să-şi abandoneze programul său nuclear, potrivit Reuters şi AFP.
Importurile sud-coreene de petrol iranian vor fi suspendate, în condiţiile în care şi UE îşi va suspenda şi ea importurile de petrol din Iran şi de asemenea va înceta să ofere asigurări pentru importurile de ţiţei din Iran începând cu data de 1 iulie, se arată într-un comunicat comun al Ministerelor de Externe, Economiei şi Finanţe din Coreea de Sud.
Lipsa asigurărilor face aproape imposibil transportul petrolului iranian, deoarece Coreea de Sud depinde aproape în întregime de companiile europene pentru acest tip de asigurări şi reasigurări. Aproape 90% din flota mondială de tancuri petroliere este asigurată de companiile occidentale, care oferă asigurări împotriva cererilor de despăgubiri de daune şi accidente ecologice.
Coreea de Sud, al patrulea mare cumpărător de petrol iranian, a adăugat că nu are intenţia de a oferi garanţii de stat, cum a decis să facă Japonia pentru a putea importa în continuare petrol iranian. Alţi doi mari cumpărători asiatici de petrol, China şi India, au anunţat că vor permite Iranului să livreze ţiţei din luna iulie.
Anul trecut, Coreea de Sud a cumpărat din Iran aproximativ 87,2 milioane barili de ţiţei, adică aproape 9,4% din necesarul său. În schimb, în primele cinci luni ale acestui an Coreea de Sud şi-a redus cu 16% importurile de petrol din Iran ca urmare a presiunii autorităţilor americane.
Uniunea Europeană (UE) a confirmat luni, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor de externe europeni, intrarea în vigoare la 1 iulie a embargoului petrolier impus Iranului, ca urmare a lipsei oricărui progres privind programul nuclear iranian. Uniunea Europeană a impus un embargo privind noile contracte de livrare a produselor petroliere şi a stabilit un termen limită de şase luni, până la 1 iulie, pentru contractele existente. (Sursa: Agerpres)