Preşedintele român subliniază, potrivit Agerpres, că, deşi România este o ţară de frontieră a UE, nu s-a gândit niciodată la acest lucru ca la o limitare, ci ca la o oportunitate de a construi punţi regionale spre ţările cu care împărtăşeşte o istorie, tradiţii comune şi interese economice.
Traian Băsescu a mai amintit, totodată, eforturile diplomatice ale României care au promovat mai multe procese ce au încurajat dezvoltarea pe termen lung a acestei regiuni, cu rezultate importante în consolidarea democraţiei şi cooperării între ţările riverane Mării Negre.
”Întâi de toate, cred că aniversarea a două decenii de cooperare în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) ar trebui să fie considerată o oportunitate de a reflecta asupra viitorului nostru comun. Desigur, rezultatele sunt importante, dar complexitatea provocărilor care stau încă în faţă generează, de asemenea, incertitudine”, a subliniat președintele. Potrivit acestuia, ”natura”, precum şi ”ritmul schimbărilor” ce vor veni par să pună la îndoială modul tradiţional de a vedea şi înţelege lucrurile din punct de vedere social, politic sau economic.
”În prezent, ne referim la Statele Unite ale Europei ca viitor pas important în consolidarea Uniunii Europene şi nu ca o utopie care să fie realizată în viitorul îndepărtat. Faptul că ţările din Balcanii de Vest, precum şi Turcia, se orientează spre UE ca obiectiv comun de atins ne întăreşte credinţa că vom fi curând în măsură să vorbim despre o Europă capabilă să confere trecutului nostru comun valoarea ce-i este corespunzătoare”, a mai spus Băsescu. Mai mult, acesta a punctat că o cooperare între statele din regiunea Marii Negre este de cea mai mare importanţă pentru România.