Plafar, cel mai mare producător de ceaiuri din România, a ieșit din insolvență

Tribunalul Bucuresti a dispus închiderea procedurii insolvenței față de debitoarea SN PLAFAR SA, respectiv reinserția societății în circuitul comercial.

Totodată, prin sentința menționată, administratorul judiciar Assistance Insolv, a fost descărcat de gestiune, datorii și responsabilități cu privire la procedura.
În data de 16.03.2009, la cererea Ministerului Economiei, acționarul majoritar al societății, s-a deschis procedura generală a insolvenței față de Plafar SA.  La acel moment, cel mai mare producător de ceaiuri din România avea datorii de 5,1 milioane lei.
În data de 14.12.2010, Adunarea Creditorilor a votat Planul de Reorganizare propus de administratorul judiciar Assistance Insolv, fiind confirmat prin sentința nr. 209 din 17.01.2011, pronunțată de Tribunalul Bucuresti. „Planul de reorganizare al Plafar SA reprezintă o premieră în România în sensul că este primul plan în mai bine de 17 ani de când există legea insolvenței, prin care s-a reușit plata integrală a tuturor creanțelor la valoarea nominală. Pe lângă performanța de a achita toate creanțele, planul de reorganizare a facut posibil asumarea unor investiții de peste 5 milioane lei pentru reabilitarea spațiilor de producție și modernizarea proceselor și capacităților de producție, rebranding-ul întregului portofoliu de produse și listarea în toate rețelele naționale de distribuție. În această perioadă, am lansat peste 50 de produse noi, gama siropurilor și ceaiurilor premium” a declarat avocat Nicoleta Munteanu, reprezentantul administratorului judiciar.
În perioada în care societatea a fost supusă planului de reorganizare, cifra de afaceri a crescut de la 3,4 milioane lei în anul 2009, la 6,1 milioane lei în anul 2010 și de 7,3 milioane lei în anul 2011. Mai mult decât atât, dupa 16 ani consecutivi de pierdere, anul 2011 este primul an în care Plafar SA încheie exercițiul financiar pe profit.
În desfășurarea activității curente, societatea a efectuat plăți în contul datoriilor născute după data deschiderii procedurii în cuantum de 24,4 milioane lei, iar la data închiderii procedurii societatea nu înregistrează arierate, iar disponibilitățile în numerar sunt de circa 1 milion de lei.