La finele lui 2011 Autoritatea Bancară Europenă (EBA) estima că Bank of Cyprus trebuie să-şi majoreze capitalul cu 1,56 miliarde de euro. Bank of Cyprus a strâns o parte din aceşti bani printr-o emisiune de obligaţiuni la începutul acestui an şi a demarat o procedură vizând posibila vânzare a diviziei sale de asigurări.

Bank of Cyprus a informat miercuri că nu a putut să strângă totalitatea celor 1,56 miliarde de euro necesare, iar Banca centrală din Cipru i-a respins cererea de a extinde termenul limită.

‘În aceste condiţii, grupul Bank of Cyprus a informat Banca centrală şi Ministerul de Finanţe că va cere ajutorul temporar al statului pentru un sprijin de capital în valoare de aproximativ 500 milioane de euro’, se arată într-un comunicat al Bank of Cyprus.

Până la data de 30 iunie băncile europene trebuie să ajungă la un indicator de capital core Tier-1 de 9%, conform datelor EBA – Autoritatea Bancară Europeană.

Luni, Ciprul a devenit a cincea economie din zona euro care a solicitat un pachet de sprijin. Autorităţile de la Nicosia trebuie să găsească 1,8 miliarde de euro pentru a consolida capitalul Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă cipriotă, până la data de 30 iunie.

Principalelor trei bănci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public şi Cyprus Popular Bank) sunt prezente şi pe piaţa din România.