Proiectul de lege stabileşte că spitalele nu vor mai fi instituţii bugetare, urmând a primi bani de la bugetul de stat doar pentru programe. De asemenea, noua lege prevede ca medicii să încheie un contract cu spitalul, dar nu conform legii salarizării, ci conform Codului Muncii.
Cepoi a spus că noul proiect de lege a sănătăţii aduce schimbări şi în domeniul asigurărilor, propunându-se în acest sens autonomia sistemului public de asigurări şi competiţia cu sistemul privat de asigurări, în funcţie de dorinţa fiecărui asigurat în parte. Cepoi a precizat că raporturile spitalelor cu Ministerul Sănătăţii şi cu casele de asigurări nu se vor schimba, însă proiectul prevede reorganizarea acestora din urmă. Numărul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene va fi redus de la 42 la 8-10 societăţi mutuale de asigurări de sănătate, după modelul belgian.

În ceea ce priveşte sursele de venituri ale spitalelor, el a afirmat că este posibilă orice activitate care poate să aducă venituri fără să afecteze calitatea serviciilor medicale şi funcţionalitatea spitalului.
Totodată, medicina de urgenţă ar putea rămâne garantatâ de câtre stat şi va fi parte a unui pachet minimal de servicii medicale.
Ministrul Sănătăţii declara la sfârşitul lunii mai că proiectul legii sănătăţii va fi prezentat în Guvern până la sfârşitul lunii iunie şi este posibil ca până la finele anului să fie adoptat în Parlament.