Restaurantul Xanadu – o oază de liniște și răcoare

Nu departe de Izvorul Rece, pe una dintre străzile cu parfum de poezie ale Bucureștiului vechi, se află un restaurant mic și cochet cu o terasă ideală pentru zilele acestea călduroase.

Sunt câteva restaurante în București, destul de bine ascunse pe străzi cu case vechi și copaci bătrâni, pe care le descoperi de cele mai multe ori din întâmplare sau la recomandarea unei cunoștințe și unde ai surpriza să găsești treburi bine făcute, cu multă pasiune și, mai ales, cu multă muncă. Revii la ele periodic, pentru o grădină răcoroasă, pentru un ospătar inspirat și bine instruit sau pentru un fel de mâncare care ți-a încântat papilele gustative, chiar dacă îți sunt mai greu accesibile, nu sunt neapărat “trendy” sau “cool” și, după un timp, nici nu mai ești sigur că ele există.
Am scris în câteva rânduri despre astfel de localuri, pe care sper că le-ați descoperit și voi între timp, și voi continua să mai scriu pe măsură ce le revizitez, pentru că îmi doresc ca orașul nostru să aibă parte și de astfel de surprize plăcute, de restaurante mici, de familie, care să prospere odată cu el. Vă voi povesti acum despre Xanadu, unde am fost din nou săptămâna trecută, după aproape un an de pauză.
Prietenii pe care i-am invitat să mă însoțească acolo au crezut că vom merge la un chinezesc. Numele locului poate să te inducă în eroare întradevăr dacă ai citit aventurile lui Marco Polo și ai reținut că așa se numea vechea capitală a imperiului chinez, Shangdu. De altfel, îmi amintesc că în urmă cu vreo 7 ani, când am descoperit acest restaurant, avea specific asiatic, de unde probabil și numele, însă foarte repede s-a reorientat către bucătăria internațională, cu influențe meditaraneene, ceea ce cred că a fost de bun augur.
Restaurantul se afla pe vremuri pe strada Mântuleasa și avea o grădina extrem de cocheta cu alei și lampioane colorate, cu măsuțe de lemn și separeuri cu acoperișuri desenate în culori vii și mozaicuri de inspirație gaudiană. Apoi a dispărut o vreme și l-am redescoperit două străzi mai încolo, pe Sfântul Ștefan (strada care leagă Izvorul rece de Calea Călărași) într-o casă ceva mai nouă și mai elegantă, decorată în același stil destul de eclectic, însă cu nuanțe ceva mai feminine.
Interiorul este vesel colorat, în tonuri pastelate. În noua locație spațiul este ceva mai mare parcă, lucru care le-a permis proprietarilor să mai mărească distanța dintre mese și să creeze astfel o atmosferă mai placută și mai intimă. De remarcat este unul dintre cele trei saloane, cu pereți roz, fotografii sepia pe pereți și alte elemente de decor alese cu sens care reușesc să dea un aer chic salonului, în ciuda dominantei de culoare care îndeobște ar putea fi doar pe gustul unor fetițe preșcolare. Ce-i drept, salonul are un aer potrivit pentru o iesire la restaurant cu fetele mai degrabă decât pentru o masă de afaceri sau o cină romantică.
Xanadu și-a păstrat și avantajul unei terase răcoroase, cu multă vegetație în jur. Este ceva mai mică decât grădina de pe vremuri, însă ambianța nu este mai puțin plăcută datorită mobilierului elegant și a decorului care se potrivește foarte bine cu specificul mediteranean al mâncărurilor. Ospatarii sunt atenti, prompti, serviabili și, de obicei, îți pot oferi recomandări bune din meniul care este destul de stufos. Șeful de sală, același de ani buni, foarte profesionist și protocolar și atât cât trebuie de familiar este cu siguranță unul dintre punctele forte ale restaurantului. Prețurile mi s-au părut întotdeauna rezonabile, mai ales pentru felurile de pește și fructe de mare care sunt de obicei foarte bine pregătite la Xanadu.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv puteți încerca salata Xanadu cu legume și brânză de capră încălzită (33 de lei), salata de andive cu sos de muștar (19 lei) sau un Gaspacho Andalouse (12 lei). La felul doi vă recomand creveții în sos de portocală sau de rodie (35 de lei), lup de mare în frunză de banană sau calcanul prăjit cu mămăligă și mujdei (50 de lei). La desert aveți de unde alege, însă pe noi ne-a încântat parfait-ul cu fructe de pădure și mousse-ul de ciocolată (12 lei). Lista de vinuri este bine alcătuită, însă pe căldurile acestea vă recomand un frizzante de la Mateus sau un Prosecco Treviso.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Legendă:

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 5 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Xanadu
Str. Sf. Ștefan nr. 20
021.315.06.53, 0722.62.17.17
www.xanadurestaurant.ro