Perspectiva de rating a fost modificată de la stabilă la negativă, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), remis Agerpres.
În acelaşi timp, Moody’s a menţinut rating-ul aferent depozitelor bancare în valută la Baa3, în timp ce rating-ul pentru obligaţiunile denominate în moneda locală a fost modificat de la Aa3 la A3, iar pentru obligaţiuni denominate în valută de la A3 la A1.
Principalele argumente de modificare a perspectivei de rating au avut la bază atât volatilitatea şi presiunea de pe pieţele financiare din zona euro, cât şi sensibilitatea canalelor comerciale şi financiare ale acesteia, în condiţiile în care majoritatea exporturilor României sunt destinate ţărilor membre UE.
Îmbunătăţirea perspectivei de rating a României este posibilă dacă balanţa de plăţi şi sistemul bancar pot rezista în faţa unor turbulenţe de pe pieţele financiare şi unor incertitudini persistente privind creşterea economică a zonei euro.
De asemenea, perspectivele pozitive de creştere economică pe termen mediu şi o consolidare fiscală susţinută pot modifica în sens pozitiv perspectiva de rating a României.