Insolvența Hidroelectrica a lovit puternic în companii care nu ar fi trebuit, în mod normal, să aibă de suferit. Cum este cazul Fondului Proprietatea (FP), care își vede diminuată valoarea activelor nete (NAV) cu 3,29 miliarde lei, din cauză că este obligat, prin lege, să reducă la zero valoarea deținerilor la o companie aflată în insolvență.
Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton Emerging Markets, a precizat, în prima fază, adică în prima zi când s-a aflat despre insolvență (pe 18 iunie), că NAV-ul FP va fi diminuat în consecință. Cum Fondul Proprietatea are un reprezentant în Consiliul de Administrație al Hidroelectrica, ca rezultat al deținerii unui pachet de 20% din acțiunile producătorului de energie, toată lumea s-a întrebat cum a votat acesta în momentul luării deciziei de intrare în insolvență și dacă nu cumva cei de la FP au știut încă de vineri (15 iunie) de decizie.
Conform lui Greg Konieczny, manager de fond, nu s-a știut nimic. „Regulile de confidențialitate nu permit reprezentantului Fondului să spună ce s-a discutat în cadrul unei ședințe de Consiliu de Administrație, iar noi aflăm doar atunci când informația devine publică“, spune Greg Konieczny, care a adăugat că nu poate spune nici cum a votat reprezentantul FP, respectivele informații aparținând exclusiv Hidroelectrica.
Romgaz da, Hidroelectrica nu
Fondul Proprietatea se pregătește, în prezent, de listarea secundară de la Bursa de Valori din Varșovia (BVV). Listare de la care speră să obțină, în principal, diversificarea acționariatului și creșterea cotației, pe fondul unei cereri mai mari de titluri FP. Prețul acțiunii va intra din start cu o reducere suplimentară, având în vedere că Hidroelectrica nu va ieși așa de repede din insolvență. „Estimăm că procesul de insolvență va dura de la câteva luni până la 18 luni“, arată Konieczny. „Noi am prefera să fie vorba doar de câteva luni, însă este greu de crezut că se va rezolva totul atât de repede.“
Managerul Fondului a declarat și că se va opune pe toate căile legale vânzării de active ale Hidroelectrica. „Vânzarea unor astfel de active ar trebui făcută doar de către specialiști în domeniu, oameni care știu exact de ce active are nevoie compania pentru activitatea curentă, nu de administratorul judiciar, care nu trebuie să fie specialist în domeniu“, declară Konieczny. Reprezentanții Guvernului și ai Hidroelectrica au anunțat că nu va fi vorba de niciun fel de vânzare de active, însă mai este mult până la finalizarea procesului.
Evident, listarea producătorului de energie hidro este exclusă pentru acest an. În cazul în care compania va ieși din insolvență până la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor, atunci ar fi posibilă o listare în a doua parte a lui 2013, însă nici acest termen nu poate fi considerat sigur. Rămâne, în schimb, posibil ca Romgaz să ajungă la cota BVB în acest an, dar cu condiția ca procesul de audit al rezervelor de gaze naturale să fie finalizat în timp util. Auditul este obligatoriu conform legilor europene.
O altă problemă a insolvenței Hidroelectrica este cea a dividendelor pe care FP le plătește anual. Pentru ca Fondul să poată plăti dividende acționarilor, NAV-ul trebuie să fie mai mare decât capitalul social emis. Cum dispariția Hidroelectrica din evaluare înseamnă o reducere cu aproape 21% a NAV, valoarea netă a activelor devine mai mică decât valoarea capitalului social. Ceea ce poate însemna că anul viitor FP nu va mai putea achita dividendele (în cazul în care Hidroelectrica rămâne în insolvență, iar restul activelor FP rămân la valoarea din prezent).
Listare secundară în septembrie
Pentru FP, următorul eveniment important este listarea de la Varșovia, care ar trebui să aibă loc la începutul lunii septembrie. Va fi o listare tehnică, fără a fi emise acțiuni noi și fără ca administratorul Franklin Templeton să vândă din acțiunile pe care le deține în numele FP (obținute prin programul de răscumpărare de acțiuni.) „Singurii vânzători vor fi acționarii, cei care vor dori să vândă“, spune Greg Konieczny.
Acționarii FP care au un cont deschis la un broker autohton vor putea cumpăra și vinde acțiuni ca și până în prezent, același lucru urmând să fie posibil și pentru investitorii din Polonia. Managerul FP nu a vrut însă să facă nicio estimare legată de lichiditatea titlurilor Fondului la BVV și nici referitor la numărul investitorilor polonezi care ar putea fi interesați de FP.
Listarea secundară ar trebui să ducă la „extinderea bazei de acoperire în rapoartele de cercetare ale băncilor de investiții active pe bursă“. Lucru care ar atrage atenția și asupra altor companii românești, cele prezente în portofoliul FP. Dacă acest lucru se va întâmpla sau nu rămâne de văzut, perioada prin care trecem nefiind favorabilă investițiilor considerate riscante, cum sunt și cele din piețe emergente, precum România.
Capitalizarea FP la București a coborât până la 6,13 miliarde lei după insolvența Hidroelectrica, după o scădere de aproape 10% a cotației în câteva ședințe de tranzacționare. Cotația se apropie de minimul ultmelor 12 luni, de 0,415 lei pe acțiune.
52,4 milioane lei este suma pe care Fondul Proprietatea trebuie să o primească de la Hidroelectrica drept dividende
10% a pierdut cotația Fondului Proprietatea în șapte sesiuni de tranzacționare după insolvența Hidroelectrica
Nu susținem nicio vânzare de active ale Hidroelectrica și sperăm ca o astfel de decizie să nu se ia decât cu acordul tuturor acționarilor companiei. Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.