Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat azi un nou indice, BET-BK, primul de tip benchmark, pentru a veni în întâmpinarea administratorilor de fonduri. În fapt, indicele a fost construit de echipa Raiffeisen Asset Managment şi propus celor de la BVB, care după discuţii de câteva luni l-au preluat şi aprobat.
Indicele BET-BK îşi doreşte să fie cel mai bun instrument pentru evaluarea performanţei fondurilor de investiţii cu plasamente predominant în acţiuni.
Indicele înglobează 25 de acţiuni, listate pe BVB, iar printre criteriile de selecţie a fost introdus în premieră un factor de lichiditate, care ia în calcul valoarea totală a tranzacţiilor ca pondere în lichiditatea pieţei într-un interval de timp – 1 lună, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni.
Spre deosebire de toţi ceilalţi indici care se analizează în structură trimestrial, indicele BET-BK va respecta regulile UCITs, verificabile zilnic. Astfel, la închiderea fiecărei zile de tranzacţionare, Comitetul Indicilor va verifica ponderile companiilor incluse în BET-BK, astfel încât niciuna să nu depăşească individual 10% din capitalizarea indicelui sau în grup cu alte societăţi 20% din capitalizare.
De asemenea, companiile care au ponderi de peste 5% în indicele BET-BK nu trebuie să depăşească la un loc 40% din capitalizarea indicelui.
Acţiunile cu cea mai mare pondere în indice sunt OMV Petrom (SNP), BRD, Fondul Proprietatea (FP) şi Erstegroup (EBS), toate cu 7,25%.
Deja cei de la Raiffeisen Asset Management (RAM) au declarat, prin preşedintele lor, Mihail Ion, că pentru Fondul Raiffeisen România Acţiuni vor avea ca referinţă indicele BET-BK.
„Credibilitatea este un factor important pentru piaţa locală, şi prin mai mare transparenţă, cum este şi acest instrument, creşte gradul de educare a investitorilor şi încrederea în piaţă, pentru că avem un reper mult mai relevant acum”, a spus Mihail Ion.
Preşedintele Erste Asset Management (EAM), Dragoş Neacşu, a spus că analizează ideea raportării la noul indice şi că nu exclude posibilitatea de a-l avea ca referinţă pentru fondurile de acţiuni de pe piaţa locală.
„Sper ca acest indice să stimuleze intrările în fondurile de acţiuni, care în ultimii 3-4 ani au fost destul de afectate. Ar fi bine ca în următorii 3-4 ani să vedem o rebalansare către fondurile de acţiuni”, a adăugat Neacşu.
Valoarea de start a indicelui a fost de 1.000 puncte, calculată retroactiv la data de 18 septembrie 2009. La data lansării, valoarea indicelui BET-BK este de 940,89 puncte.
Trebuie menţionat că în 2010 indicele BET-BK a performat mai bine decât indicele BET-XT cu 6,7 puncte procentuale, iar în 2011 a subperformat cu 3,6 puncte procentuale.
Astăzi, după primele trei ore de tranzacţionare, indicele BET-BK afişa o creştere de 0,67%, până la 947,21 puncte, în vreme ce indicele BET-XT, cel mai apropiat ca structură de acesta, se aprecia cu 1%. Piaţa per ansamblu, caracterizată de BET-C, avansa cu 0,93%, iar indicele reprezentativ al bursei, BET, câştiga 1,03%.