Cererea va fi determinată de contractele de închiriere care vor ajunge la maturitate în perioada 2012-2014. Studiul Colliers arată că peste 90.000 de metri pătraţi din această suprafaţă sunt reprezentaţi de contractele de închiriere care vor expira în 2012. În 2013 şi 2014, suprafaţa totală a spaţiilor de birouri care ar putea fi eliberate va creşte considerabil, ca o consecinţă a expirării contractelor încheiate în timpul boom-ului imobiliar, respectiv în perioada 2006-2008.
Astfel, este foarte probabil ca o mare parte dintre clienţii ale căror contracte expiră în 2012, 2013 sau 2014 să încerce să valorifice oportunităţile din piaţă pentru a obţine condiţii de închiriere mai avantajoase. Impactul crizei financiare a modificat mecanismele pieţei de birouri, majoritatea deciziilor fiind luate acum pe considerente legate de nevoia de optimizare a costurilor. În acelaşi timp, pe măsură ce condiţiile de trafic din oraş s-au înrăutăţit, accesibilitatea a devenit una dintre cele mai importante caracteristici ale unei clădiri de birouri, prezenţa unei staţii de metrou în vecinătatea acesteia devenind criteriu esenţial de selecţie. Conform Colliers International România, companiile au renunţat la Central Business District, considerat în mod tradiţional zona ideală pentru poziţionarea unui sediu central, în favoarea ratelor mai avantajoase ale chiriilor din locaţiile semi-centrale.
Companiile ale căror birouri sunt situate în regiuni greu accesibile vor căuta, cel mai probabil, să se mute în clădiri aflate în apropierea staţiilor de metrou, în ciuda unui nivel al chiriei mai mare. Un alt posibil scenariu vizează tendinţa chiriaşilor de a opta pentru reînnoirea contractului în spaţiul existent, în lipsa unor alternative mai avantajoase, care să acopere bugetul de reamenajare pe care îl presupune relocarea. În ultima perioadă, însă, dezvoltatorii au ales să ofere bugete de fit-out ca stimulent în procesul de atragere a noilor chiriaşi. Alături de spaţiile de birouri care vor deveni vacante în urma expirării contractelor de închiriere, în următorii trei ani vor fi livrate noi proiecte în Bucureşti, cu precădere în zonele semi-centrale, unde au fost anunţate deja peste 170.000 de metri pătraţi de birouri noi.
”În 2011, dezvoltatorii noi şi existenţi pe piaţă şi-au recâştigat optimismul în ce priveşte evoluţia pieţei de birouri din Bucureşti şi au revizuit oportunităţile de construire a noi spaţii de birouri. Aşa cum demonstrează proiectele livrate sau anunţate în ultimele 18 luni, noile clădiri de birouri vor încerca să adreseze cât mai bine nevoile din ce în ce mai complexe alte chiriaşilor, prin design şi specificaţii tehnice avansate”, a spus Maria Florea, associate director în cadrul departamentului de birouri al Colliers. Colliers International este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare, cu mai mult de 12.500 specialişti care lucrează în 500 de birouri din 61 de ţări. (Sursa: Agerpres)