Votul privind suspendarea a urmat după zile întregi de tensiuni în statul balcanic care a aderat la UE în 2007, în contextul în care premierul Victor Ponta şi coaliţia sa de centru-stânga, USL, a contestat competenţele preşedintelui Băsescu.
Premierul şi partidul său spun că Băsescu, care se presupune că ar trebui să fie neutru în conformitate cu Constituţia României, şi-a depăşit competenţele, a intervenit în politică şi a acţionat într-un mod partinic politic.
Şeful statului şi oponenţii lui Ponta l-au acuzat pe premier de faptul că ar încălca Constituţia pentru a lansa procesul de suspendare.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut mai devreme, vineri, ca România să respecte independenţa sistemului judiciar şi domnia legii, după ce Curtea Constituţională a ţării a spus că Ponta a încercat să-i submineze activitatea, relevă FT.
Evoluţiile din România de la preluarea mandatului de premier de către Ponta, în luna mai, au atras comparaţii cu eforturile depuse de premierul Ungariei vecine, Viktor Orban, de a-şi fortifica partidul la putere, aminteşte FT.
Parlamentarii au votat covârşitor pentru suspendarea preşedintelui, ceea ce înseamnă că se va organiza un referendum la 29 iulie, care va decide dacă Băsescu va fi îndepărtat din funcţia de şef al statului pe care o deţine din 2004. Acest lucru va necesita doar o majoritate simplă a celor care votează, după ce premierul Ponta a folosit o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba o regulă precedentă care stipula necesitatea unei majorităţi a tuturor alegătorilor înregistraţi, precizează cotidianul britanic.
Analiştii se aşteaptă ca referendumul să se desfăşoare. În acest fel, Crin Antonescu, liderul celuilalt partid din coaliţia USL, care în această săptămână a devenit preşedintele Senatului, va fi preşedinte interimar.
Moneda României, leul, a scăzut la un nivel record faţă de euro, vineri, pe fondul tulburării politice, care a paralizat, în opinia FT, procesul de luare a deciziilor şi a suscitat temeri cu privire la viitorul unui credit de precauţie de 5 miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional.
România a fost nevoită să apeleze la un fond de salvare de 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, în timpul crizei financiare din 2009, iar ulterior a pus în aplicare unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate din Europa, printre care reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor.
Guvernul de centru-dreapta al fostului premier Emil Boc a supravieţuit unui număr de zece moţiuni de cenzură în timpul programului de austeritate, după care a demisionat în urma protestelor de stradă din ianuarie. A fost urmat de un alt guvern centru-dreapta, care a avut o viaţă scurtă, fiind înlocuit în luna mai de un guvern al coaliţiei social democrate-liberale, condus de Ponta.
Băsescu a acuzat guvernul lui Ponta, vineri, de ‘o zdruncinare puternică a statului de drept pentru a-l pune la dispoziţia USL’. ”Eu cred că este o greşeală şi ceea ce aţi făcut va avea consecinţe pe termen lung” a adăugat el. Băsescu a negat că şi-ar fi depăşit competenţele, spunând că şi-a asumat întreaga responsabilitate în calitate de şef de stat, într-un moment de criză economică teribilă.
Vorbind în numele coaliţiei de guvernământ, Crin Antonescu a replicat că ”nu dăm nicio lovitură de stat, nu atacăm nicio instituţie, ci ne aflăm în miezul exerciţiului democratic, constituţional şi parlamentar”.
FT aminteşte că Băsescu a fost anterior suspendat în 2007, dar a supravieţuit în urma referendumului popular. Popularitatea sa a scăzut însă de atunci, pe fondul programului de austeritate din România şi al acuzaţiilor de clientelism.
Sursa: Agerpres