Înfiinţarea consiliilor de administraţie a staţiunilor, demararea procedurilor de îndiguire şi reintroducerea poliţiei plajelor se află printre cele '10 reguli de aur' susţinute de Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), în condiţiile în care litoralul românesc deţine 44% din structurile de cazare ale României şi reprezintă principalul punct de atracţie turistică pe perioada verii.
Potrivit unui comunicat al FPTS, litoralul românesc are nevoie de implementarea a ”10 reguli de aur simple şi precise”, pentru o mai bună exploatare a potenţialului turistic din această zonă. Astfel, în opinia FPTS, este nevoie de înfiinţarea şi pe litoralul românesc, după modelul bulgăresc, a consiliilor de administraţie a staţiunilor, indiferent de forma juridică adoptată.
”Din aceste consilii trebuie să facă parte autorităţile locale, serviciile de urgenţă şi hotelierii. Împreună se pot identifica problemele şi mai ales se pot găsi şi aplica soluţii imediate. Fiecare staţiune îşi are particularităţile sale, iar unele probleme pot fi strict locale. Aceste consilii de administraţie trebuie să îşi propună o singură ţintă: mulţumirea turiştilor pentru a se putea construi un brand durabil al respectivei staţiuni. Numai în astfel de consilii de administraţie se vor identifica detaliile care pot perturbă turismul local, precum şi cele care îl pot îmbunătăţi”, a declarat Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.
O altă ”regulă de aur” pentru litoralul românesc vizează demararea cât mai rapidă a procedurilor de îndiguire astfel încât plajele litoralului românesc să nu piardă în continuare teren, riscând să dispară în următorii zeci de ani.
”Având în vedere studiile deja efectuate, trebuie identificate şi mobilizate resursele necesare pentru ca planurile de salvare a plajelor să poată fi puse în aplicare. Plajele litoralului românesc reprezintă un capital enorm de valoros pentru turism. În lipsa lor, turismul de pe litoral va dispărea. Infrastructura pentru un turism cu o dezvoltare durabilă este cel mai bine conturată pe litoral, iar pierderile pe care le va avea turismul românesc şi comunităţile locale din zonă dacă plajele nu sunt salvate sunt incalculabile”, a precizat Agathon.
De asemenea, federaţia patronală consideră importantă reintroducerea poliţiei plajelor, atât pentru turiştii care vor simţi mai protejate lucrurile luate la plajă, dar şi pentru a reduce la zero apariţia vânzătorilor ambulanţi care îşi fac simţită prezenţa într-un mod neplăcut. Pe lângă faptul că toate aceste produse vândute pe plaje sunt nefiscalizate şi nesigure, vânzătorii ambulanţi fac un deserviciu de imagine litoralului românesc, transformându-l într-un bazar de produse ieftine şi proaste, consideră Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii.
În opinia federaţiei patronale, este importantă aplicarea unor reguli foarte stricte cu privire la hotelurile aflate în construcţie sau în demolare, fiind necesară interzicerea cu desăvârşire a oricărei construcţii sau demolare a hotelurilor/teraselor/barurilor în timpul sezonului. Construcţiile nefinisate trebuie conservate şi acoperite astfel încât să nu creeze un disconfort turiştilor aflaţi în hoteluri situate în proximitatea unor astfel de construcţii.
Introducerea punctelor de prim ajutor/salvamar, care la ora actuală sunt într-un număr destul de mic în comparaţie cu suprafaţa plajelor reprezintă o altă regulă importantă care ar trebui respectată pe litoralul românesc. ”Prin astfel de puncte de prim ajutor nu numai că este îmbunătăţită calitatea serviciilor pentru turişti, dar pot fi salvate vieţi omeneşti”, se menţionează în document.
FPTR consideră că trebuie stopată cazarea în unităţile neclasificate, neînregistrate şi nefiscalizate, precum şi a chiriilor date la marginea drumului. ‘În cele mai multe staţiuni de pe litoralul românesc, dar şi în gări, în staţiile autocarelor şi pe şoseaua principală de acces în staţiune sunt persoane care închiriază camere, însă acestea nu sunt înregistrate în circuitul turistic. Pe lângă nefiscalizare şi pe lângă faptul că aceste unităţi nu sunt clasificate, calitatea serviciilor poate fi de multe ori îndoielnică, iar clientul nu poate reclama aceste servicii nicăieri, menţionează Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii.
Continuarea eforturilor de eliminare a invaziei algelor şi instalarea unui cât mai mare de pubele stradale numeroase sunt alte două reguli de aur care ar trebui respectate pe litoralul românesc, alături de construcţia de toalete publice pe plajă şi în apropierea teraselor şi a cabinelor de schimb pe plajă astfel încât turiştii să-şi poată schimba vestimentaţia într-un mod civilizat şi implementarea unor soluţii pentru parcare reprezintă alte două aspecte care ar trebuie luate pe litoral românesc.