Deutsche Welle: Luptă pentru putere în România

Preşedintele român Traian Băsescu, suspendat vineri din funcţie de parlament, a afirmat 'de la bun început că vrea să fie un preşedinte activ', a remarcat politologul berlinez Anneli Ute Gabanyi, citată duminică de Deutsche Welle /DW/. 'Nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci a vrut să se angajeze în modelarea politicii', a explicat ea. Acest lucru a devenit nenorocirea lui, nu în ultimul rând din cauza schimbării balanţei puterii, scrie Deutsche Welle.

Guvernul condus de Victor Ponta a încercat constant să-şi extindă puterile, iar recent i-a schimbat pe preşedinţii ambelor camere ale legislativului, membri ai Partidului Democrat Liberal. ‘Lupta pentru putere este în toi între preşedinte şi premier’, a spus dna Gabanyi. Acum, parlamentul poate schimba multe dintre legile şi numirile decise în timpul lui Băsescu.

Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru studii est-şi sud-est-europene de la Regensburg a declarat în ce-l priveşte pentru Deutsche Welle în legătură cu evoluţiile din ultimele zile din România că ‘este un lucru rău îndeosebi pentru că este vorba de o pervertire a domniei legii’. ‘Există o constituţie care arată cum ar trebui făcute lucrurile atunci când, de pildă, este suspendat preşedintele. Acum, acest lucru a fost simplificat drastic, ocolind regulamentele oficiale’, a spus Kreuter.

Gabanyi a mai afirmat pentru DW că Băsescu şi-a pierdut o mare parte din sprijin atât în rândul politicienilor, cât şi al populaţiei ca urmare a politicii sale de tăieri bugetare stricte. Criticii îl acuză de asemenea pe Băsescu de opinii discriminatorii despre minorităţi. Potrivit politologului, Băsescu este tratat acum într-o manieră pe care a folosit-o el însuşi în trecut, notează Deutsche Welle.

Kreuter a adăugat că Băsescu ‘nu este nicidecum un bun democrat, este cel puţin la fel de corupt ca aceia împotriva cărora susţine că luptă’. Suspendarea lui Băsescu, în opinia lui Kreuter, este o altă ameninţare la adresa democraţiei şi domniei legii în România. ‘Nu-mi pare rău pentru persoană – dar felul în care se face este într-adevăr îngrijorător’, a spus Kreuter, potrivit Deutsche Welle.
Sursa: Agerpres