‘O spun astăzi, în contextul evenimentelor care s-au produs sâmbătă seara: nicio forţă obscură şi cu atât mai mult prostia care merge mână în mână cu aceasta nu vor putea deteriora profunda mişcare de prietenie franco-germană’, a declarat preşedintele francez, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a reconcilierii franco-germane.

‘Prietenia noastră inspiră Europa. Nu intenţionăm să dăm lecţii, dorim pur şi simplu să oferim un exemplu’, a mai spus Hollande.

Circa 50 de cruci de pe mormintele unor militari germani ucişi în Primul Război Mondial au fost profanate în cimitirul din Saint-Etienne-a-Arnes, în nord-estul Franţei, a informat duminică justiţia franceză. Acest act de profanare a provocat indignarea clasei politice franceze.

Francois Hollande şi Angela Merkel celebrează 50 de ani de la reconcilierea franco-germană de la Reims, în condiţiile în care Europa se află într-o gravă criză economică, ce afectează inclusiv ‘cuplul franco-german’, motorul istoric al construcţiei europene.

În jurul orei 9.00 GMT, preşedintele francez a întâmpinat-o pe Angela Merkel, la circa 100 de metri de catedrala din Reims, spre care cei doi s-au îndreptat împreună la pas, sub aplauzele celor câteva sute de persoane prezente. După aceasta, cei doi au luat cuvântul în piaţa din faţa catedralei din Reims, oraş-simbol al celor două războaie mondiale, unde generalul francez De Gaulle şi cancelarul german Konrad Adenauer au pecetluit reconcilierea franco-germană, la 8 iulie 1962.
Sursa: Agerpres