Cele 12 mari bănci implicate în dosarul de manipulare al dobânzilor Libor ar putea fi obligate să plătească penalităţi şi daune în valoare de 22 miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiştilor de la Morgan Stanley, informează un articol publicat vineri n Financial Times, citat de Agerpres.
Analiza celor de la Morgan Stanley, care potrvit autorilor este una ‘preliminară’, pleacă de la ipoteza că alte 11 bănci vor fi penalizate la fel ca şi Barclays, care recent a plătit 456 milioane de dolari autorităţilor de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru încercarea de a manipula London Interbank Offered Rate.
Morgan Stanley avertizează că RBS riscă să plătească una din cele mai mari amenzi, aproximativ un miliard de dolari, o sumă similară urmând să fie plătită şi de Deutsche Bank.
Analiza presupune că şi celelalte 11 bănci vor recunoaşte că au avut un comportament similar cu cel al Barclays, dar că nu vor beneficia de discountul primit de Barclays. În consecinţă, fiecare din aceste bănci va plăti, în medie, 400 milioane de dolari, însă în funcţie de mărimea portofoliilor lor de instrumente derivate amenzile vor varia între 60 de milioane şi 1,1 miliarde de dolari.
Analiza celor de la Morgan Stanley este până în prezent cel mai detaliat efort de a cuantifica pagubele potenţiale care ar putea rezulta în urma acestui scandal.
Libor este rata dobânzii pe piaţa de împrumuturi interbancare din Londra. Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmăriţi indici din lume.