Italia a trebuit să plătească un randament de 4,65% pentru obligaţiuni cu scadenţa în 2015, în valoare de 3,5 miliarde de euro (4,3 miliarde de dolari), după ce la precedenta emisiune randamentul a fost de 5,3%, a anunţat joi Banca Centrală a Italiei. Rata de subscriere a fost de 1,73 ori, faţă de 1,59 luna trecută

De asemenea, au fost emise obligaţiuni guvernamentale italiene de 1,75 miliarde de euro, cu scadenţa în 2019, 2022 şi 2023, cu randamente între 4,25-5,89%.

Randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat joi la 5,99%, un nivel pe care mulţi analişti îl consideră nesustenabil pe termen lung.

Moody’s a surprins pieţele vineri, revizuind în scădere ratingul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu două trepte, de la ‘A’ la ‘Baa2’, din cauza temerilor privind capacitatea Spaniei de a-şi rezolva problemele bancare, a temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro şi a nesiguranţei privind capacitatea Italiei de a îndeplini reformele atât de necesare.

Agenţia de evaluare financiară a menţinut perspectiva negativă atribuită Italiei, avertizând că sunt posibile noi retrogradări.

Pentru a contracara presiunile pieţelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat săptămâna trecută o serie de măsuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro începând din 2012 şi cu peste 10 miliarde de euro atât în 2013, cât şi în 2014.

Premierul italian Mario Monti a dat asigurări miercuri că reformele adoptate de guvern îşi arată roadele în cele din urmă.

‘Nu vreau ca cineva să considere că războiul pe care îl poartă Italia s-a terminat, dar cred că putem spera în mod rezonabil să vedem primele rezultate anul viitor’, a afirmat Monti într-un discurs rostit la adunarea anuală a Asociaţiei bancare italiene.

Analiştii au lăudat eforturile Italiei de a reforma piaţa muncii şi de a ţine sub control finanţele publice.
Sursa: Agerpres