Coaliţia de conservatori şi de liberal-democraţi a decis să extindă un program deja existent de 5,2 miliarde de lire, pentru perioada 2014-2019, cu noi proiecte în valoare de încă 4,2 miliarde (5,3 miliarde de euro).
”Este cea mai vastă modernizare a reţelei noastre feroviare de la epoca victoriană. Această investiţie va permite călătorii mai rapide, va oferi mai multe locuri, va îmbunătăţi accesul în staţii, va consolida reţeaua de transport al mărfii şi va crea una dintre cele mai bune reţele feroviare din lume”, a declarat premierul britanic David Cameron, potrivit Agerpres. Oficialul a precizat că acest nou program se va desfăşura în paralel cu proiectul Crossrail (cale ferată care va traversa Londra de la est la vest în 2018, proiect în valoare de aproape 15 miliarde de lire) şi cu cel al liniei de mare viteză între Londra şi nordul ţării, un proiect controversat de 40 de miliarde de euro, al cărui prim tronson va fi deschis în 2026.
Conform aceleiași surse, programul prevede în special construirea unei ”axe electrice” între Yorkshire (nord-estul Angliei), West Midlands (centru) şi coasta de sud, lucrări de electrificare în Ţara Galilor, precum şi renovarea şi modernizarea staţiilor şi liniilor de cale ferată pentru a creşte capacitatea de transport în jurul oraşelor mari. Potrivit guvernului britanic, investiţiile nu vor avea repercusiuni asupra tarifelor, aşa cum se tem asociaţiile de consumatori.