Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat la începutul acestei luni anunţul oficial privind organizarea şi punerea în vânzare a caietului de sarcini pentru procedura de selecţie competitivă în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvenţelor. Operatorii sunt aşteptaţi să îşi depună candidatura şi garanţia de participare până la 13 august. Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa, până la data de 20 august, care dintre candidaţi se califică în etapa următoare, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă la data de 10 septembrie. ANCOM estimează că rezultatele finale vor fi anunţate în cursul lunii octombrie. Această licitaţie ar trebui să aducă statului cel puţin 700 de milioane de euro.
Sunt scoase la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1.800 MHz, care sunt utilizate în prezent de Cosmote, Orange şi Vodafone, dar şi benzile de 800 MHz şi 2.600 MHz, utilizate de Ministerul Apărării. În funcţie de durata şi data de începere a valabilităţii licenţelor, ANCOM va aloca două tipuri de licenţe: pe 15 luni, în benzile de 900 şi 1.800 MHz, deţinute în prezent de Orange şi Vodafone, şi pe 15 ani pentru toate frecvenţele. Până acum, la licitaţie şi-au anunţat prezenţa Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone, dar în competiţie pot intra şi companii telecom care nu au operaţiuni pe plan local. „ANCOM a conceput licitaţia în aşa fel încât toate companiile interesate să se bucure de condiţii egale, fie că sunt sau nu prezente pe piaţa autohtonă, că deţin sau nu resurse de spectru în oricare din benzile scoase la licitaţie. În urma licitaţiei, este posibil să asistăm la o reconfigurare a pieţei, prin apariţia unor operatori străini sau a unor operatori mobili virtuali, dar nu putem anticipa rezultatele acestui demers“, potrivit lui Cătălin Marinescu, preşedinte ANCOM.
Primele reţele 4G în România
Cel mai important aspect pentru utilizatorii de telefonie mobilă în legătură cu această licitaţie este că va duce la implementarea primelor reţele 4G în ţara noastră. Cei trei mari operatori de telefonie mobilă de la noi sunt interesaţi să investească în servicii 4G. Cosmote România analizează în prezent oportunităţile oferite de această tehnologie. „În acest moment, nu putem furniza o estimare de timp în ceea ce priveşte LTE, însă vom comunica noutăţile tehnologice, dacă şi când va fi cazul“, au declarat oficialii Cosmote.
Jean-Francois Fallacher, CEO-ul Orange, a declarat pentru Capital că lansarea serviciilor 4G depinde de modul în care va decurge licitaţia şi de suma pe care compania o va cheltui pe licenţă. „După licitaţie, vom afla viteza pe care o vom putea asigura şi investiţiile necesare. Nu ştiu acum cât vom plăti pe licenţa 4G, iar în ceea ce priveşte preţurile nu vă pot spune decât că sunt mai mari, dacă le comparăm cu cele de acum 15 ani“, a spus Fallacher. Cei de la Vodafone sunt cei mai optimişti afirmând, prin intermediul CEO-ului, Inaki Berroeta, că pot lansa o reţea de telecomunicaţii 4G până la finele anului, dacă preţul licenţei va fi rezonabil, similar celui înregistrat la alte licitaţii din Europa.
Ce înseamnă LTE (4G)
Potrivit datelor ANCOM, Orange, Cosmote, Alcatel-Lucent, ZTE şi Huawei au primit licenţe pentru a testa în acest an tehnologia Long Term Evolution (4G). LTE este următoarea generaţie de tehnologie pentru comunicaţii mobile, care face posibil transferul rapid al unor cantităţi imense de date într-un mod eficient şi accesibil din punctul de vedere al costurilor, optimizând utilizarea spectrului de frecvenţe.
Prin intermediul LTE, descărcarea unui clip video de 100 MB de pe internet s-ar putea face în doar 5 secunde faţă de 19 secunde prin actualele reţele. Tehnologia LTE este disponibilă pentru un număr de 325 de milioane de utilizatori la nivel mondial.