FMI analizează întreruperea acordului cu Grecia, din cauza incapacităţii administraţiei de la Atena de a-şi respecta angajamentele asumate în programul de salvare, convenit cu creditorii internaţionali, potrivit unui articol care a apărut, azi, în Der Spiegel.
Jurnaliştii germani susţin că, în eventualitatea întreruperii acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Grecia ar putea intra în default în luna septembrie. Potrivit aceluiaşi articol, răbdarea oficialilor FMI se apropie de sfârşit.
"Oficiali de rang înalt ai Fondului au informat Uniunea Europeana că FMI nu mai vrea să mai ajute Grecia", potrivit publicaţiei germane. FMI şi-a menţinut punctul de vedere, potrivit căruia, Grecia trebuie să reducă datoriile la cel mult 120% din Produsul intern Brut (PIB), până în 2020, pentru ca datoria publică să devină sustenabilă pe termen mediu. Reprezentanţii instituţiei sunt însă foarte pesimişti în legătură cu capacitatea ţării de a face acest lucru.
Mai mult, Banca Centrală Europeană (BCE) estimează că în cazul prelungirii termenului acordat Greciei, Atena ar mai avea nevoie de 10-15 miliarde de euro în plus.
Mare parte dintre guvernele ţărilor din zona euro nu sunt dispuse însă să facă noi concesii Greciei. Pe de altă parte, majoritatea guvernelor consideră că riscurile legate de ieşirea Greciei din zona euro pot fi ţinute sub control.